18 травня набрав чинності новий закон 3633-IX про мобілізацію. Норми документа змінюють правила військового обліку та призову, покладають на громадян нові обов’язки, за порушення яких передбачена відповідальність.

Читайте також: «Аби військо було повнокровним». У Міноборони відповіли на поширені питання щодо додатку Резерв+, мобілізації людей і автомобілів

Юрист із військового права LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук розповів, на які положення нового закону громадян слід звернути особливу увагу.

Нові правила військового обліку та електронний кабінет призовника

Відео дня

Згідно з чинним законом про внесення змін до деяких нормативно-правових актів, що регулюють питання військового обліку та мобілізації, військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років мають до 18 липня оновити свої дані в ТЦК, у ЦНАПі або через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

«Чи це система Резерв+ [електронний кабінет призовника], що недавно запрацювала? Точно невідомо. Думаю, буде ще якийсь підзаконний акт, який буде прив’язувати норму закону саме до цієї системи, а, можливо, з’явиться якийсь новий додаток, хоча це менш ймовірно», — уточнив юрист. За його словами, тепер виклик громадян за поки що незрозумілою системою може відбуватися і через електронний кабінет, реєстрація в ньому є добровільною.

Читайте також: Застосунок Резерв+. Як працює, які функції планують додати та які дані можна буде переглянути

«І не реєстрація в кабінеті за собою жодних санкцій тягти не буде. Кабінет — це лише один зі способів оновити дані в ТЦК. Якщо ви їх оновите [у ТЦК або ЦНАП], реєстрація не є обов’язковою, і жодних додаткових санкцій з цією реєстрацією не буде», — наголосив юрист. Він також вважає, що через кабінет оновити дані буде простіше, ніж шляхом відвідування ТЦК.

Оновлення даних також не обов’язково тягне за собою проходження військово-лікарської комісії, не обов’язково тягне надсилання якихось додаткових документів. Якщо у громадянина все було ок [щодо військового обліку], він проходить ВЛК, він заброньований, це все відбувалось нещодавно, це насправді справа 10−20 хвилин, прокоментував процедуру оновлення даних юрист.

Читайте також: Закон про мобілізацію. Кому треба оновити дані в ТЦК з 18 травня

Що таке вимога ТЦК та коли вона надсилається

Особливо важливим нововведенням закону, на думку Володимира Романчука, є норма про надсилання вимоги. Якщо громадянин не з’явився за викликом до ТЦК, йому можуть надсилати вимогу зробити це. Це не повістка. Вимога надсилається у разі наявності підстав вважати, що громадянин може порушити або порушив військовий обов’язок і не з’явився до ТЦК [за повісткою]. Вимогу можуть надіслати поштою, і вона вважається врученою, навіть якщо ТЦК отримав інформацію про неможливість вручення за адресою, куди вона була надіслана.

Читайте також: Черги в ТЦК. Кому не треба оновлювати дані з 18 травня — Генштаб

«Тобто, якщо громадянин був приписаний до певного ТЦК, вказав там свою адресу, потім її змінив (фактично або юридично) і про це ТЦК не повідомив або в іншому ТЦК на облік не став, а йому надійшла вимога на стару адресу, він все одно вважається таким, який вимогу отримав. А після отримання цієї вимоги, якщо там вказано попередження про можливе притягнення до кримінальної відповідальності, може бути відповідна санкція за статтею 336 Кримінального кодексу, яка передбачає навіть позбавлення волі, якщо громадянин і після повістки, і після вимоги з попередженням до ТЦК не з’явився», — зауважив Романчук.

Читайте також: Закон про мобілізацію. Коли та як оновити дані в ТЦК з 18 травня

Раніше якихось реальних санкцій, механізмів контролю і притягнення до відповідальності за порушення військового обліку не існувало, а якщо існували, то вони були не такі ефективні, як до впровадження нового закону, зазначив юрист.

Перевірка документів та вручення повісток представниками ТЦК

Якщо представники ТЦК мають відповідний наказ, де зазначено, що вони уповноважені перевіряти документи та виписувати повістки, то вони можуть робити це не лише на пунктах спеціального пропуску, тобто на блокпостах, а й довільно на вулиці. Це прямо передбачено чинним законодавством, підтвердив Володимир Романчук.

Читайте також: Повістка для уточнення даних. Які дані має містити та за яких умов можна не з’явитись в ТЦК вчасно Редактор: Гліб Овчаренко Читати далі