Причин для евакуації мешканців Харкова через наступ росіян на Харківщину немає. Про ситуацію в місті та області розповів на брифінгу у суботу, 11 травня, голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов, повідомляє ZN.UA.

«Ми ясно розуміємо, які сили ворог застосовує на півночі нашої території. Там, звичайно, може посилюватися ескалація та тиск, але поки що жодних загроз для Харкова немає», — сказав Синєгубов.

Відео дня

За його словами, із прикордонної зони вже евакуйовано 2500 людей, і евакуація триває. Ситуацію у самому Харкові Синєгубов описав як «контрольовану».

Голова ОВА додав, що запеклі бої з росіянами точаться у прикордонних селах у декількох прикордонних селах — у Стрілечій, Пильній, Борисівці, а також у районі Олійникового та Огіркового.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

Читайте також: «На глобальний наступ РФ не тягне». У нас є можливості стримувати ворога на півночі, треба правильно їх використати — інтерв'ю з Костенком Читайте також:
Володимир Зеленський заявив, що Україна перекидає на Харківщину додаткові сили (Фото:president.gov) «Зривати — завдання номер один». Зеленський перерахував райони з найбільшим ризиком російських наступальних дій

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Наприкінці березня російське видання Медуза писало з посиланням на джерела у Кремлі про нібито плани диктатора Володимира Путіна захопити Харків.

Мер Харкова Ігор Терехов говорив про «певне хвилювання» щодо можливого нового наступу Росії на місто є, але зазначав, що ресурсів для цього у росіян недостатньо.

3 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив в інтерв'ю The Times, що, за даними спецслужб, у росіян справді є план захоплення Харкова або Сум.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі