Загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера, йдеться у звіті Американського інституту вивчення війни (ISW).

Раїсі називали одним із головних претендентів на те, щоб змінити Алі Хаменеї на посаді верховного лідера. Хаменеї призначив Раїсі на посаду очільника судової системи 2019 року і підтримав його на президентських виборах у серпні 2021.

Відео дня

ISW пише, що наступні кілька днів можуть змінити найближчу і довгострокову динаміку режиму, включно з наступністю верховного лідера. Однак смерть Раїсі зрештою не змінить нинішньої траєкторії режиму, спрямованої на більш жорстку і консервативну внутрішню політику та більш агресивну регіональну політику.

У звіті сказано, що після смерті Раїсі перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер тимчасово має виконувати обов’язки президента. У спікера парламенту Мохаммада Багера Галібафа і глави судової влади Голама Хоссейна Мохсені Еджеї буде 50 днів, щоб організувати президентські вибори. Із 2007 до 2021 року Мохбер обіймав посаду глави Управління з виконання наказу імама Хомейні (EIKO) — напівдержавної організації, безпосередньо контрольованої верховним лідером Алі Хаменеї. Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Мохбера і EIKO в січні 2021 року.

Читайте також:
Ібрагім Раїсі під час інтерв'ю у Тегерані, 7 травня 2024 року (Фото:Iran’s Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS) Причетність до масових страт, союз з Росією проти України та придушення протестів: головні факти про президента Ірану Раїсі

Верховний лідер Алі Хаменеї володіє вищим правом ухвалення рішень в Ірані, проте Раїсі має значну владу в рамках режиму. Раїсі є заступником голови Асамблеї експертів — органу влади, який за конституцією відповідає за контроль над верховним лідером і вибір його наступника.

Іранці переобрали Раїсі як представника провінції Південний Хорасан в Асамблеї експертів під час нещодавніх виборів до Асамблеї експертів у березні 2024 року. Раїсі також є членом Ради з доцільності, головою Вищої ради національної безпеки, Вищої ради з культурної революції та Вищої ради з кіберпростору.

Падіння вертольота з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі — що відомо

19 травня іранські ЗМІ повідомили, що вертоліт, який перевозив Раїсі, імовірно, потрапив в аварію. Пізніше ЗМІ повідомили, що деяким із супутників президента вдалося зв’язатися з центром.

За даними видання ІRNA, разом з Раїсі летіли міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан та інші офіційні особи.

Після того, як стало відомо, що Раїсі потрапив в аварію, іранський чиновник заявив телеканалу CNN, що їм вдалося зв’язатися з двома людьми, які перебували на борту президентського вертольота. Ті заявляли, що авіакатастрофа була «несерйозною».

Вранці 20 травня агентство Reuters з посиланням на іранського чиновника написало, що вертоліт президента Ірану Ібрагіма Раїсі повністю згорів під час аварії. Ймовірно, що всі пасажири загинули.

Напівофіційне інформаційне агентство Ірану Mehr News повідомило, що Раїсі та глава МЗС Амір-Абдоллахян загинули.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі