Шквал звільнень та арештів серед російських генералів і чиновників Міноборони Росії під приводом звинувачень у корупції, ймовірно, буде продовжуватися і є цілеспрямованою кампанію чисток проти високопосадовців, які потрапили «в немилість» Кремля.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни.

Аналітики ISW констатують, що Кремль докладає цілеспрямованих зусиль для усунення високопоставлених російських оборонних чиновників і, ймовірно, поширив ці зусилля на старших офіцерів, відповідальних за командування бойовими операціями РФ в Україні.

Відео дня Читайте також:
Про призначення Андрія Бєлоусова міністром оборони Росії стало відомо 12 травня (Фото:Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS) Бєлоусов проводить чистку корупційних кадрів Шойгу і побудує нову вертикаль — Пономарьов

Зокрема 23 травня Слідчий комітет Росії повідомив про арешти заступника начальника Генштабу РФ — начальника Головного управління зв’язку генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна та начальника управління держзакупівель Міноборони РФ Володимира Вертелецького. Шамаріна звинувачують в отриманні хабаря у розмірі 36 млн рублів (близько 392 000 доларів США). Вертелецького звинувачують у корупції та отриманні хабаря із загальною сумою збитків у розмірі 70 млн рублів (близько 763 000 доларів США.).

Загалом після арешту заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова 24 квітня було заарештовано п’ятьох високопоставлених чиновників Міноборони Росії та колишніх військових командирів. Серед них — колишній командувач 58-ю загальновійськовою армією генерал-майор Іван Попов, якого обвинувачують у шахрайстві. Саме Попов значною мірою відповідав за оборону росіян проти українського контрнаступу влітку 2023 року в Запорізькій області. Крім того, російські «воєнкори» також повідомляють про звільнення командувача 20-ю загальновійськовою армією генерал-лейтенанта Сухраба Ахмедова. Ця інформація залишається непідтвердженою, однак у поточній серії звільнень це був би перший випадок відсторонення офіцера, який активно командує російськими силами в Україні. Наразі 20-та армія веде наступальні дії на Лиманському напрямку, однак не змогла досягти значних тактичних здобутків у цьому районі під час наступальної операції взимку та навесні 2024 року.

Читайте також:
Валерій Герасимов (Фото:Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS) Герасимов, де Шойгу? Путін заявив, що не збирається звільняти главу Генштабу

Крім того, як нагадують фахівці ISW, російські інсайдерські джерела раніше стверджували, що ще шестеро чиновників Міноборони підуть у відставку слідом за колишнім міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, якого звільнили з Міноборони. Аналітики Інституту припускають, що Кремль використовує звинувачення у корупції як привід, щоб приховати справжні причини вигнання з Міноборони конкретних осіб, «які потрапили в немилість».

Офіційно підтверджені Кремлем справи проти оборонних чиновників та додаткові припущення «воєнкорів» про арешти та зміни в командуванні свідчать про те, що звільнення можуть загрожувати ще більшій кількості старших офіцерів армії РФ. Російське державне агентство ТАСС 23 травня заявило з посиланням на російські правоохоронні органи, що розслідування у зв’язку з арештом Шамаріна буде продовжено. Деякі російські «воєнкори» та інсайдерські джерела також вказували на зв’язки заарештованих чиновників з начальником Генерального штабу армії РФ Валерієм Герасимовим. Спікер Кремля Дмитро Пєсков 13 травня дав дивну відповідь на запитання про подальшу долю Герасимова, заявивши, що «поки ніяких змін не передбачається». При цьому Пєсков намагався заперечити цілеспрямовану кампанію проти чиновників російського Міноборони, стверджуючи, що арешти є частиною послідовної боротьби з корупцією. Однак це твердження спікера Кремля «важко узгодити з раптовим шквалом звільнень і арештів з аномальною швидкістю та широким резонансом», підкреслюють в ISW.

Читайте також:
Іван Попов (Фото:mil.ru) Колишнього російського командувача Попова звинуватили у масштабному розкраданні на будівництві ліній оборони

Аналітики Інституту вивчення війни також відзначають, що російські «воєнкори» здебільшого раділи арештам тих чиновників Міноборони, яких вони вважають некомпетентними, та припустили ймовірні додаткові звільнення вищих командирів і посадових осіб Міноборони. Зокрема ультранаціоналістичні «воєнкори» зраділи арештам Шамаріна та Вертелецького та нібито усуненню Ахмедова, критикуючи чиновників Міноборони та офіцерів гучніше, аніж вони робили це до початку арештів наприкінці квітня. В ISW припускають, що Кремль допускає таку критику, оскільки вона спрямована проти тих осіб, яких нині відстороняють після зміни керівництва Міноборони РФ. Своєю чергою, це підтримує імідж нового міністра оборони Росії Андрія Бєлоусова як чиновника, який нібито здатен вирішити ті проблеми в російському Міноборони, які не спромігся вирішити Сергій Шойгу.

Інтересам Кремля відповідають і заяви «воєнкорів» про те, що жоден російський оборонний чи військовий чиновник не застрахований від наслідків втрати прихильності російського диктатора Володимира Путіна. Крім того, Кремль, ймовірно, намагається забезпечити собі лояльність «воєнкорів», які давно виступають за значні зміни в російському Міноборони та у військовому командуванні, дозволяючи їм критикувати відсторонених осіб після місяців активної цензури та самоцензури.

Редактор: Інна Семенова Читати далі