Автор: Анастасія Печенюк

Спільна місія європейської ESA та японської JAXA до Меркурія BepiColombo зіткнулася з серйозною проблемою. Нестача енергії заважає зондам дістатися пункту призначення.

BepiColombo — це трикомпонентний космічний корабель, що складається з двох наукових зондів і модуля Mercury Transfer Module, який використовуються для створення тяги під час складної подорожі космічного корабля від Землі до Меркурія. 26 квітня, коли BepiColombo мав почати свій наступний маневр, модуль не зміг доставити достатньо електроенергії до двигунів космічного корабля. До 7 травня команда ESA та партнерів змогла відновити тягу BepiColombo приблизно до 90% від попереднього рівня. Але доступна потужність модуля передачі все ще нижча, ніж мала б бути, тому повну тягу ще не можна відновити.

Відео дня

«Поточні пріоритети команди полягають у підтримці стабільного руху космічного корабля на поточному рівні потужності та оцінці того, як це вплине на майбутні маневри. Паралельно триває робота з виявлення першопричини проблеми та максимізації потужності, доступної для двигунів», — повідомляє ESA.

Нагадаємо, BepiColombo був запущений у жовтні 2018 року як спільна місія Європейського космічного агентства (ESA) та Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA). Кожна сторона надала орбітальний апарат для дослідження поверхні та внутрішньої частини Меркурія, а також магнітного поля планети. Два зонди були запущені разом на одному космічному кораблі, і кожен мав вийти на свою відповідну орбіту навколо Меркурія в грудні 2025 року. Початок наукових операцій планували на весну 2026 року.

Читати далі