За два роки війни в Україні не побудовано ще нічого з газовою генерацією, а турбіна, яку подарували американці, постійно ламається.

Про це в інтерв'ю NV Бізнес заявила ексрадниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна посол Лана Зеркаль. «Заява президента України Володимира Зеленського про те, що до кінця року Україна побудує до одного гігавата газової маневреної генерації, викликала в мене скепсис. Тому що за ці два роки війни не побудовано ще нічого з газовою генерацією. Попри те, що одна турбіна, яку нам подарували американці, вже підключена, але майже не буває в системі, бо постійно ламається. Турбіни, які привозили нам як допомогу, ще не підключені. Йдеться навіть не про гігавати, а про 20−50 мегават. Це крихітні цифри порівняно з одним гігаватом, який обіцяно до кінця року», — заявила Зеркаль.

Відео дня https://www.youtube.com/embed/dNBHUbT2hjo?si=_azdRkX3D5fufc3Q

Говорячи про те, що не так з американською турбіною, Зеркаль наголосила: «Нам завжди здається, що те, чого ми не знаємо, все дуже легко відбувається. Але насправді не так багато є людей, які можуть професійно займатися турбінами. Це по-перше. А по-друге, для того, щоб встановити таке складне обладнання, потрібен проєкт. Крім того, потрібна ще правильна інсталяція та обслуговування цього агрегату, тому що він не є простим і легким в обслуговуванні. Тому, якщо на якомусь етапі є якась помилка чи неточність, він нормально не працюватиме. Наприклад, турбінам, які подаровані UNDP за грант японського уряду, потрібне ще додаткове обладнання, яке поки що не поставлено в Україну».

«Тому процес підготовки до інсталяції не менш важливий, ніж процес обслуговування. І всі колеги, які працювали в Нафтогазі, у Трансгазі, в операторі газотранспортної системи, знають, наскільки це складний процес інсталяції нових турбін, і скільки він займає часу. Якщо про це не поінформували президента, то, мабуть, це проблема вже його оточення, або міністерства, яке не змогло коректно донести інформацію», — заявила Зеркаль.

Вона також зазначила: «Коли росіяни тільки ще почали обстрілювати українські підстанції у 2022 році, ми говорили про те, що необхідно забезпечити так зване back-up обладнання, яке могло б працювати в разі виникнення проблем із постачанням електричної енергії та взагалі з наявністю проблем у мережі. Відтоді минуло вже два з половиною роки, але поки що є тільки напівпрацююча турбіна, яку подарували американці. Сама турбіна, наскільки я знаю, стоїть на балансі в Енергоатома. Тому питання обслуговування цієї турбіни — до Енергоатому. Це також питання менеджменту і ставлення до такого обладнання, як до звичайного генератора, який може працювати на вулиці.

Запускати такі проєкти — не профільна справа для Енергоатома, але в них також є турбіни, які працюють на атомних станціях. Мабуть тому було вирішили, що це буде Енергоатом. Насправді цими турбінами, взагалі малою генерацією, повинні були займатися приватні компанії. А ми весь час намагаємося затягнути щось на державні компанії і тільки збільшувати їхні можливості. Хоча вони, як компанії, досі сумнівно здатні бути ефективними».

«Я дуже хвилююся, з чим ми прийдемо до зимового періоду і як ми подолаємо серпень цього року. Тому що вимикати кондиціонери в міністерствах — це, звісно, корисно, але водночас, якщо не будуть створені умови, за яких наше місцеве самоврядування зможе отримати доступ до грошей і забезпечувати свої громади побудовою нових генерувальних потужностей для зимового періоду, то, боюся, що потім нам буде не до пошуків тих, хто неправильно проінформував президента про можливість збудувати до гігавата газової генерації до зимового періоду», — заявила Зеркаль.

Раніше повідомлялося, що 11 червня 2024 року під час виступу на церемонії відкриття конференції з відновлення в Берліні президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки.
Крім того, Зеленський заявив, що внаслідок ударів російських ракет і дронів уже знищено 9 ГВт нашої потужності. При тому, що пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.
Ексрадник міністра енергетики, надзвичайний і повноважний посол Лана Зеркаль вважає, що заяву президента України Володимира Зеленського про те, що до кінця 2024 року Україна побудує до одного гігавата газової маневреної генерації неможливо реалізувати.

Співзасновник групи компаній NOVA (Нова пошта) Володимир Поперешнюк вважає, що за рік побудувати генерацію на гігаватах електроенергії абсолютно реально, проте потреба в інвестиціях у гігавати становить 500 млн доларів.
Голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький під час виступу на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні заявив, що енергосистема України потребує 5−6 ГВт генерації різного типу. За словами Кудрицького, після кожної атаки енергосистема України втрачає 1−2 одиниці генерації.
Міністр енергетики України Герман Галущенко під час виступу на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні заявив, що для України кращі проєкти нової генерації, які додадуть гігаватів в енергосистему якомога раніше.
Голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов під час виступу на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні заявив про те, що для стимулювання бізнесу і розвитку виробничих потужностей український енергетичний ринок потрібно лібералізувати там, де це можливо.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі