З міста Вовчанськ та сусідніх населених пунктів у Харківській області евакуювали понад 250 місцевих після посилення обстрілів армії РФ. Про це в ефірі на телеканалі Київ у п’ятницю, 10 травня, сказав голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

Водночас, за словами Гамбарашвілі, багато людей покинули місто на власному транспорті, тому влада наразі немає сталої кількості тих, хто виїхав.

«До вчора [9 травня] у місті перебувало до трьох тисяч мешканців. Після активізації [обстрілів] ворога вночі, люди почало масово виїжджати з міста на своїх авто, тому кількість [людей, які виїхали] підраховується. Люди, які не мали свого транспорту і змоги самостійно виїхати, вони зверталися до нас, до поліції, на гарячу лінію щодо евакуації, ми формували списки і ми евакуювали всіх охочих, хто давав згоду. Наразі ми евакуювали понад 250 осіб з міста Вовчанськ і населених пунктів поблизу кордону», — сказав очільник МВА.

Відео дня Читайте також:
Юрій Бутусов у Сєвєродонецьку, червень 2022 року (Фото:Юрій Бутусов via Facebook) «Оборона там не була розгорнута». Ситуація в прикордонні нами програна, росіяни хочуть створити «санітарну зону» — інтерв'ю з Бутусовим

Раніше речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко говорив, що у Вовчанську залишаються до 20% місцевих мешканців. Він зазначвв, що найчастіше відмовляються виїжджати люди похилого віку, хтось не хоче їхати через домашніх тварин.

Гамбарашвілі заявляв, що влада Харківської області евакуює населення з Вовчанської громади через посилення обстрілів та після спроб окупантів наступати на півночі області.

Наступ РФ біля міста Вовчанськ Харківської області 10 травня — що відомо

Російські окупанти здійснили спробу штурму на Вовчанському напрямку о 5 ранку 10 травня, повідомляло Міноборони України. У Харківську область спрямували резервні підрозділи Сил оборони, наразі «тривають бої різної інтенсивності», ЗСУ утримують позиції, розповіли у міністерстві.

До цього Синєгубов підтвердив посилення обстрілів Вовчанська та роботу російських ДРГ. Проте, за його словами, угрупування противника не становить загрози для Харкова.

Аналітики DeepState також повідомили, що в районі Харківщини почалася активізація з боку ворога. РФ пробує заходити та закріплятися в ряді населених пунктів вздовж кордону, зокрема, в селах Стрілеча — Красне — Пильна — Борисівка. Також здійснюються спроби заходу ворога в населені пункти Гатище — Плетенівка.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у Харківській області війська країни-агресора Росії почали контрнаступальні дії. Сили оборони знали про плани ворога, тому зустріли російський штурм вогнем.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі