Трошки більше, ніж фондю та швейцарський шоколад. А якщо бути точним, зовсім не трошки. Кухня Швейцарії повна цікавинок та сюрпризів. Про деякі з них дізнаємося зі сніданків, які тут традиційно їдять із видом на гори.

Прогортавши сторінки традиційних рецептів, можна зрозуміти, що кухня Швейцарії має схожі риси до Німеччини, Франції та Італії. Багато поживних сигнатурних страв, які ви з'їсте тут на сніданок можуть навіть подіяти як ліки — для душі чи для шлунку.

Відео дня Сніданок у Швейцарії (Фото: Inst @briinibee) Сніданок у Швейцарії / Фото: Inst @briinibee

У будні багато швейцарців полюбляють швидко з'їсти миску мюслі з йогуртом. Однак не спішіть думати «так роблять усюди», адже ці зовсім не про вівсяні пластівці або сирі мюслі. Швейцарські мюслі, або birchermüesli, — це не просто пластівці, ця страва має власну міфологію.

У матеріалах BBC писали, що близько 1900 року швейцарський лікар Максиміліан Бірхер-Беннер створив birchermüesli для пацієнтів свого санаторію в Цюріху, щоб додати більше фруктів до їхнього раціону. Спочатку він поєднував сирий овес, яблука та горіхи, замочені на ніч у суміші води, лимонного соку та згущеного молока. Бірхер-Беннер не мав наміру робити мюслі лише сніданком, він хотів, щоб люди їли їх під час кожного прийому їжі.

Читайте також: Від печива до батончиків. Що приготувати з гранолою, щоб не залежувалася в коморі

Сьогодні мюслі подають по всьому світу з різноманітними добавками, включаючи сухі фрукти, насіння або будь-який вид горіхів. Замість того, щоб замочувати овес у згущеному молоці, багато хто обирає яблучний сік, воду, йогурт або молоко.

Для швейцарця, сніданок вихідного дня це й також кава, фрукти та йогурт. Соцмережі тут доволі показові: у Швеції полюбляють солодкі сніданки з випічкою та різними додатками. До прикладу, шанованим вибором стане хліб чи булка, намащена маслом і подана з джемом. Прикметно, що швейцарські діти виросли на сніданках із шоколадною пастою. Без неї зараз мало хто уявить сучасний традиційний ранок.

Швейцарський сніданок (Фото: Inst @ashleyeats20) Швейцарський сніданок / Фото: Inst @ashleyeats20

Однак, хоч і не у формі фондю, але сир присутній на сніданку у Швейцарії. Тут подадуть Грюєр, Емменталь, Аппенцеллер і Тете де Муан. Ці сири часто так само їдять з хлібом, випічкою або свіжими фруктами. Також для поціновувачів солоних сніданків є Пастетлі — це швейцарський м’ясний пиріг, який готується з телятиною або куркою і подається в оболонці з листкового тіста. Начинкою зазвичай слугує вершковий соус, приправлений цибулею, часником та грибами. Також, якщо господарі подбали про сніданок звечора, на столі до кави з’являться пироги Кляйне. Вони ідеально підходять для сніданку. Їх готують з тіста і наповнюються сумішшю яєць, сиру та овочів. Зазвичай їх подають теплими, але можна приготувати за власним смаком.

М'ясний швейцарський пиріг з грибами (Фото: Inst @carlocao_) М'ясний швейцарський пиріг з грибами / Фото: Inst @carlocao_

Що стосується напоїв на сніданок у Швейцарії, то ви маєте багацько варіантів на вибір. Швейцарці відомі своєю любов’ю до кави. У більшості кафе подають різноманітні кавові напої, від еспресо до капучино. Швейцарська кава відома своїм насиченим і м’яким смаком. Хоча каву тут зазвичай подають чорною, але за бажанням можна додати молоко або цукор. Якщо ви любите чай, вам також пощастило. Багато кафе та ресторанів пропонують широкий вибір чаю, як і трав’яні та фруктові.

Читайте також: «Мирний процес без Росії немислимий». У Швейцарії вважають, що країна-агресор має взяти участь у саміті миру, але не в першому засіданні

Можливо не найпопулярніший сніданок, але гарячий шоколад також обовязковий для тестування. Цей напій, виготовлений з багатого, вершкового швейцарського шоколаду, неодмінно задовольнить ваших ласунів. Швейцарський гарячий шоколад зазвичай подається в маленькій чашці і ідеально підходить для вмочування круасанів або іншої випічки.

Нині пропонуємо вам дізнатися рецепт тих самих оригінальних мюслі, якими відома Швейцарія.

Оригінальний рецепт мюслі

birchermüesli традиційні мюслі у Швейцарії (Фото: Inst @bettybossi.ch) birchermüesli традиційні мюслі у Швейцарії / Фото: Inst @bettybossi.ch

Інгредієнти:

  • 1 ст.л. вівсяних пластівців, замочених на ніч у 3 столових ложках води
  • 1 ст.л. підсолодженого згущеного молока
  • Сік половини лимона
  • 2−3 маленьких або 1 велике яблуко зі шкіркою та серцевиною
  • 1 ст.л. подрібнених горіхів

Приготування:

Щоб приготувати мюслі за рецептом доктора Бірхер-Беннера, просто замочіть одну столову ложку вівсяних пластівців у трьох столових ложках води на 12 годин, додайте одну столову ложку згущеного молока і сік половини лимона. Потім натріть на тертці одне велике яблуко, разом зі шкіркою та серцевиною, і змішайте всі інгредієнти. Посипте однією столовою ложкою подрібнених горіхів, і вуаля!

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі