На підконтрольну територію з окупованої частини Херсонської області повернулися дівчинка та п’ять хлопчиків, віком від п’яти до 12 років.

Про це у вівторок, 14 травня повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

«Через загрозу відправлення дітей на так зване „оздоровлення“ батьки наважилися виїхати з окупації. Адже були випадки, коли дітей забирали й не повертали додому», — написав він.

Відео дня

Як зазначає Прокудін, над поверненням дітей працювали волонтери організації Save Ukraine.

За інформацією голови Херсонської ОВА, від початку року з тимчасово окупованої частини Херсонщини вдалося повернути вже 84 дитини.

Повернення українських дітей

14 січня 2024 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час четвертої зустрічі радників з Формули миру в Давосі повідомив, що Україна повернула з Росії 517 незаконно депортованих дітей і 2828 дорослих, серед яких тільки 150 цивільних.

Незаконна депортація дітей стала причиною видачі в березні 2023 року ордерів на арешт російського диктатора Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Белової.

2 лютого міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в Києві оголосила, що Канада та Україна створять коаліцію з повернення додому депортованих українських дітей.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі