В Україні триває сезон молодої картоплі. Багато хто полюбляє варити, смажити чи тушкувати коренеплід. Попри користь, варто пам’ятати, що картопля може і зашкодити здоров’ю.

Картопля — це універсальний коренеплід і основний продукт харчування в багатьох сім'ях. Адже рослину легко вирощувати, вона містить багато поживних речовин.

Сім переваг картоплі для здоров’я та харчування

Відео дня

1. Картопля насичена поживними речовинами

Картопля є чудовим джерелом багатьох вітамінів і мінералів. Вміст поживних речовин у картоплі може змінюватися залежно від сорту та способу приготування. Наприклад, при смаженні картоплі додається більше калорій і жиру, ніж при запіканні. Важливо також відзначити, що лушпиння картоплі містить велику кількість вітамінів і мінералів. Очищення картоплі може значно зменшити її поживну цінність.

Картоплю корисніше їсти з лушпинням (Фото: sokor/depositphotos) Картоплю корисніше їсти з лушпинням / Фото: sokor/depositphotos

2. Картопля містить антиоксиданти

Картопля багата на такі сполуки, як флавоноїди, каротиноїди та фенольні кислоти. Ці сполуки діють як антиоксиданти в організмі, нейтралізуючи потенційно шкідливі молекули, відомі як вільні радикали. Коли вільні радикали накопичуються, вони можуть збільшити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет і рак. Наприклад, дослідження в пробірці показало, що антиоксиданти, присутні в картоплі, можуть пригнічувати ріст ракових клітин печінки і товстої кишки.

Дослідження також виявили, що кольорова картопля, наприклад, фіолетова, може містити в три-чотири рази більше антиоксидантів, ніж біла картопля. Це робить її потенційно більш ефективною в нейтралізації вільних радикалів. Однак більшість цих доказів отримані в результаті досліджень у пробірках. Перш ніж давати будь-які рекомендації щодо здоров’я, необхідно провести більше досліджень на людях.

Читайте також: Не відмовляйтеся. Улюблений багатьма овоч може знизити ризик захворювань серця і ранньої смерті

3. Вживання картоплі може покращити контроль рівня цукру в крові

Картопля містить особливий тип крохмалю, відомий як стійкий крохмаль. Цей крохмаль не розщеплюється і повністю засвоюється організмом. Замість цього він потрапляє до товстого кишечника, де стає джерелом поживних речовин для корисних бактерій у вашому кишечнику. У дослідженні на тваринах миші, яких годували резистентним крохмалем, показали зниження резистентності до інсуліну. Це означає, що їхні організми ефективніше виводили надлишок цукру з крові.

Дослідження людей з діабетом 2 типу показало, що вживання їжі з резистентним крохмалем допомагає краще виводити надлишок цукру з крові після їжі. В іншому дослідженні десять осіб отримували 30 грамів резистентного крохмалю щодня протягом чотирьох тижнів. Вчені виявили, що резистентний крохмаль знизив резистентність до інсуліну на 33%.

Цікаво, що ви також можете збільшити вміст резистентного крохмалю в картоплі. Для цього відварену картоплю потрібно зберігати в холодильнику протягом ночі і споживати її холодною.

Картопля містить багато корисних речовин (Фото: belchonock/depositphotos) Картопля містить багато корисних речовин / Фото: belchonock/depositphotos

4. Картопля може покращити здоров’я травлення

Стійкий крохмаль, що міститься в картоплі, також може покращити здоров’я травлення. Коли він досягає товстого кишечника, він стає їжею для корисних кишкових бактерій. Ці бактерії перетравлюють його і перетворюють на коротколанцюгові жирні кислоти. Дослідження показали, що бутират може зменшити запалення в товстій кишці, зміцнити її захисні функції та знизити ризик розвитку колоректального раку. Крім того, бутират може допомогти пацієнтам із запальними захворюваннями кишечника, такими як хвороба Крона, виразковий коліт і дивертикуліт. Тим не менш, більшість доказів, що стосуються бутирату, отримані в результаті досліджень у пробірках або на тваринах. Перш ніж давати рекомендації, необхідно провести більше досліджень на людях.

Читайте також: По-ірландськи. Як приготувати картопляне пюре з молодою капустою — колканнон

5. Картопля чудово підійде для безглютенової дієти

Вживання картоплі чудово підійде до безглютенової дієти (Фото: studioM/depositphotos) Вживання картоплі чудово підійде до безглютенової дієти / Фото: studioM/depositphotos

Безглютенова дієта — одна з найпопулярніших дієт у всьому світі. Вона передбачає виключення глютену, який є сімейством білків, що містяться в таких зернових, як полба, пшениця, ячмінь і жито. Більшість людей не відчувають несприятливих симптомів від вживання глютену.

Однак люди з целіакією або нецеліакічною чутливістю до глютену можуть відчувати сильний дискомфорт при вживанні продуктів, що містять глютен. Симптоми включають гострий біль у шлунку, діарею, запор, здуття живота і шкірні висипання, і це лише деякі з них. Якщо ви дотримуєтеся безглютенової дієти, вам варто подумати про те, щоб додати картоплю до свого раціону. Вона не містить глютену, а це означає, що вона не викличе неприємних симптомів. Хоча картопля не містить глютену, багато поширених картопляних рецептів не є такими. Деякі страви з картоплі, які містять глютен, включають певні рецепти запікання у фритюрі.

Якщо у вас целіакія або чутливість до глютену, не пов’язана з целіакією, обов’язково ознайомтеся з повним списком інгредієнтів, перш ніж їсти страву з картоплі.

Читайте також: З часником і травами. Найсмачніший спосіб приготування молодої картоплі, як у ресторані

6. Картопля неймовірно ситна

Окрім того, що картопля поживна, вона ще й неймовірно ситна. В одному дослідженні 11 людей отримували 38 звичайних продуктів і просили оцінити, наскільки вони були ситними. Картопля отримала найвищу оцінку ситності з усіх продуктів. Насправді, картопля була оцінена як в сім разів більш ситна, ніж круасани, які були визнані найменш ситною їжею. Ситні харчові продукти можуть допомогти контролювати або знизити вагу, оскільки вони зменшують відчуття голоду. Деякі дані свідчать, що певний білок картоплі, відомий як інгібітор картопляної протеїнази 2 (PI2), може знижувати апетит. Цей білок посилює вивільнення холецистокініну (ХЦК), гормону, який сприяє відчуттю ситості.

Картопля надзвичайно ситна (Фото: mturzak/depositphotos) Картопля надзвичайно ситна / Фото: mturzak/depositphotos

7. Картопля дуже універсальна в приготуванні

Картопля не тільки корисна, але й смачна та універсальна. Коренеплід можна приготувати різними способами, зокрема відварити, запекти і приготувати на пару. Однак, якщо ви використовуєте багато олії, смаження картоплі може значно підвищити її калорійність. Замість цього спробуйте нарізати картоплю скибочками, а потім запекти її в духовці, злегка збризнувши оливковою олією першого холодного віджиму та посипавши розмарином. Не знімайте шкірку з картоплі, адже саме в ній міститься найбільше поживних речовин. Так ви отримаєте максимальну кількість поживних речовин з картоплі.

Читайте також: Не гарнір, а повноцінна страва. Як приготувати печену картоплю в мундирах за рецептом Джеймі Олівера

Шкода картоплі для здоров’я

Хоч страви з картоплі є дуже популярним у світі, цей коренеплід не вважається овочем на Гарвардській тарілці здорового харчування, оскільки містить багато вуглеводів, які організм швидко перетравлює, що призводить до різкого підвищення рівня цукру та інсуліну в крові, а потім до його зниження

Наприклад, чашка картоплі має такий самий вплив на рівень цукру в крові, як банка коли або жменя желейних бобів. Високе глікемічне навантаження може призвести до переїдання через відсутність почуття ситості. У довгостроковій перспективі дієти з високим вмістом картоплі та інших продуктів з високим вмістом вуглеводів, що швидко перетравлюються, можуть сприяти ожирінню, діабету та серцево-судинним захворюванням.

Надмірне вживання картоплі може призвести до ожиріння (Фото: timolina/depositphotos) Надмірне вживання картоплі може призвести до ожиріння / Фото: timolina/depositphotos

Картопля, здається, є особливим винуватцем збільшення ваги та діабету. Дослідження 2011 року, проведене Мозаффаріаном та ін., яке відстежувало дієту та спосіб життя 120 000 чоловіків і жінок протягом 20 років, показало, як невеликі зміни у виборі продуктів харчування сприяли збільшенню ваги з плином часу. Люди, які збільшили споживання картоплі фрі та запеченої або пюре, з часом набирали більше ваги — на 3,4 і 1,3 фунта кожні чотири роки відповідно. Люди, які зменшили споживання цих продуктів, набрали менше ваги, так само як і люди, які збільшили споживання інших овочів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Тетяна Денисенко Читати далі