Україна очікує затвердження переговорної рамки й фактичного початку перемовин про вступ до Євросоюзу в червні. Про це у четвер, 9 травня, повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Зеленський сказав, що він провів телефонну розмову з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. За його словами, Україна та ЄС активно готуються до наступного етапу наближення до Євросоюзу на червень і очікують затвердження рамки переговорів та початку фактичних перемовин про вступ України.

Відео дня

Зеленський підкреслив, що Україна та її громадяни заслуговують на початок фактичних переговорів щодо членства та зауважив, що Європейському союзу також потрібен цей крок.

Читайте також: Зеленський вперше заявив, що бачить майбутнє Білорусі в ЄС

«Не просто політично потрібен. Це життєва сила Євросоюзу — бути таким європейським проєктом, який не залишає нікого поза межами Євросоюзу. Нікого, хто справді сповідує європейські цінності», — підкреслив президент.

Зеленський також провів розмову із головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

9 травня президентка Європарламенту Роберта Метсола під час візиту до Києва повідомляла, що офіційні переговори щодо вступу України до Євросоюзу мають розпочатися вже в червні цього року.

Вступ України до ЄС — що відомо

Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що виконання умов ЄС для початку переговорів є пріоритетом України.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС.

Читайте також:
Паулу Ранжел (Фото:REUTERS/Pedro Nunes) Вступ України до ЄС вирішить продовольчу проблему — глава МЗС Португалії

14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС. Під час голосування прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вийшов із зали.

Єврокомісія 12 березня офіційно представила переговорні рамки щодо вступу України та Молдови до Євросоюзу. Вони встановлюють керівні принципи та основи переговорів про вступ із кожною країною-кандидатом.

Тепер Рада ЄС має розпочати внутрішнє обговорення проєктів і схвалити їх. Після цього держава, яка головує в Раді, представить узгоджену спільну позицію ЄС на першій міжурядовій конференції з кожною країною, що ознаменує формальний початок переговорів про вступ.

13 березня Зеленський заявив, що сподівається на початок переговорів про вступ України до ЄС у першому півріччі цього року.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі