У суботу, 11 травня у шведському місті Мальме відбудеться гранд-фінал міжнародного пісенного конкурсу Євробачення 2024, під час якого визначиться переможець.

Традиційно переможець Євробачення отримає заповітний кубок і принесе своїй країні право приймати конкурс наступного року.

Розповідаємо, де дивитися трансляцію Євробачення 2024 онлайн.

Відео дня

Євробачення 2024: де дивитися

Пряма трансляція гранд-фіналу розпочнеться 11 травня о 22:00 за Києвом. NV проведе текстову трансляцію Євробачення 2024.

Європейська мовна спілка проводить прямі трансляції півфіналів і фіналу без коментарів на своєму офіційному YouTube-каналі. Подивитися трансляцію Євробачення в Україні також можна на таких платформах:

  • телеканал Суспільне Культура
  • сайт Суспільне Культура
  • сайт Суспільне Євробачення

Фінал Євробачення 2024: всі учасники

У фіналі Євробачення візьмуть участь 26 країн: по 10 країн з кожного півфіналу, країни Великої п’ятірки (Велика Британія, Німеччина, Іспанія, Італія та Франція) і країна-господиня — Швеція. У ньому голосуватимуть журі та телеглядачі всіх країн, які беруть участь у цьогорічному конкурсі, а також телеглядачі країн, які не беруть участі в конкурсі, але об'єднані в одну категорію.

Читайте також:
Джамала (Фото:instagram.com/jamalajaaaa) «Конкуренти є». Джамала зізналася, як оцінює шанси Alyona Alyona і Jerry Heil у фіналі Євробачення 2024

У вівторок, 7 травня, відбувся перший півфінал Євробачення 2024, з якого до фіналу пройшло 10 учасників: Україна, Сербія, Португалія, Словенія, Литва, Фінляндія, Кіпр, Хорватія, Ірландія та Люксембург.

У четвер, 9 травня відбувся другий півфінал конкурсу, за результатами якого до фіналу пройшли такі країни: Латвія, Австрія, Нідерланди, Норвегія, Ізраїль, Греція, Естонія, Швейцарія, Грузія та Вірменія.

Загалом у Євробаченні 2024 взяли участь 37 країн. Люксембург повернувся на конкурс після 31-річної відсутності. Востаннє країна брала участь у конкурсі 1993 року. Зі свого боку Румунія не бере участі у 2024 році.

У першому півфіналі виступили п’ятнадцять країн, у другому свої конкурсні пісні представили представники шістнадцяти країн. Також під час першого і другого півфіналів були показані виступи країн Великої п’ятірки — Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Італії та Франції, а також країни-господині Швеції.

Виступ alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні: усі подробиці

Читайте також:
alyona alyona і Jerry Heil на сцені Євробачення 2024 (Фото:@EBU) Заколка-меч і металевий обладунок. Стилістка виступу України на Євробаченні 2024 розповіла про створення костюмів alyona alyona і Jerry Heil

alyona alyona та Jerry Heil представлять у фіналі Євробачення 2024 конкурсну пісню Maria & Teresa. У першому півфіналі представниці України впевнено вийшли в гранд-фінал, вразивши своїм номером, а відео їхнього виступу за добу набрало понад 2,3 млн переглядів на офіційному YouTube-каналі Євробачення — воно увійшло до трійки лідерів за кількістю переглядів усіх виступів першого півфіналу.

Режисеркою номера alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні стала відома українська режисерка та кліпмейкерка Таню Муіньо, дворазова номінантка на Греммі в номінації Найкращий режисер, яка співпрацює з такими артистами, як Дженніфер Лопес, Гаррі Стайлс, Ленні Кравіц, Кеті Перрі та іншими.

https://www.youtube.com/embed/-qjs54ZTRBQ

Представниці України раніше розкрили значення символів на своїх костюмах, у яких виступають на Євробаченні 2024.

«Це не просто костюми або щось красиве. На Олені дійсно кольчуга, на мені — лати. Вони реальні. Вони мають велику вагу, з цим важко рухатися, але ми усвідомлено вибрали це, щоб не просто це були символи, а щоб ми самі могли це відчувати і трушно транслювати. За референс мого костюма ми обирали зображення захисника Архангела Михаїла. Ми дивилися на його одяг, що він транслює. Ми переглянули багато контенту. Хтось каже, що це Жана Д’Арк або Прометей, який несе людям вогонь. Мені подобаються всі варіанти. Це символ сильних дів, які на своїх сталевих плечах несуть цей світ», — прокоментувала Jerry Heil.

Напередодні свого виступу в першому півфіналі артистки представили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa&Maria. У зйомках відео взяли участь українські жінки, зокрема вчительки зруйнованої ворожим обстрілом Великокостромської гімназії Тетяна та Людмила, українська правозахисниця, очільниця Центру громадянських свобод і лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук та інші українки, які живуть і працюють в умовах війни.

Alyona Alyona & Jerry Heil нагадують, що їхня пісня Teresa&Maria розповідає про силу, хоробрість і стійкість українських жінок. Вони представили соціальне відео, щоб підкреслити меседж номера.

Фінал Євробачення 2024: як голосувати

У гранд-фіналі можуть проголосувати глядачі з усіх країн-учасниць та решти світу — країн, які не представлені на конкурсі Євробачення 2024. Переможе та країна, яка в сумі отримає найбільше балів від глядачів і професійного журі.

Глядачі можуть віддати свої голоси через офіційний додаток Євробачення. Його можна встановити на iOS, Android або Windows. Також проголосувати за фаворита або фаворитку можна, надіславши SMS на спеціальний номер телефону — для кожної країни він буде свій. Телефон для SMS-голосування буде доступний на екрані під час трансляції Євробачення, а також на сайті.

Редактор: Вероніка Шмітт Читати далі