Голова Офісу президента України Андрій Єрмак зустрівся у Ватикані з папою Римським Франциском та розповів йому про філософію Формули миру президента Володимира Зеленського.

Про це Єрмак повідомив на своїй сторінці у соцмережі X.

«Розповів, чому виключно Формула пропонує шлях до справедливого миру», — зазначив голова Офісу президента.

Відео дня

Він додав, що також обговорив з папою Франциском підготовку до Глобального Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії, та приділили особливу увагу питанню повернення українських дітей, які були примусово вивезені з країни.

«Нам потрібен результат, тому робимо все, щоб повернути наших дітей. Папа Франциск висловив свою підтримку Україні. Висловив щиру подяку Його Святості», — написав також Єрмак.

Папа Римський і Україна

13 травня папа Римський вчергове закликав Україну та Росію обміняти всіх полонених та заявив, що готовий сприяти цьому процесу.

Читайте також:
Олександра Матвійчук зустрілася із Папою Римським (Фото:@vaticannews) На зустрічі у Ватикані. Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук подарувала Папі Римському книгу Станіслава Асєєва про тортури в полоні

5 травня стало відомо, що Швейцарія запросила папу Римського на український Саміт миру, який відбудеться у червні.

31 березня папа Римський у Великодньому посланні закликав Росію та Україну провести обмін полоненими за схемою «всіх на всіх». Голова ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що підтримує цю ініціативу, але зазначив, що спочатку треба переконати погодитись на неї Росію.

25 березня папа Франциск заявив, що обстріли енергооб'єктів в Україні загрожують гуманітарною катастрофою.

9 березня в інтерв'ю швейцарській італомовній телерадіокомпанії RSI папа Римський Франциск, оцінюючи становище України у війні, сказав, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність білого прапора» і що «вести переговори — це сміливо». При цьому він закликав вести переговори, «поки усе не стало гірше».

Після того, як слова Франциска викликали широкий резонанс, керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що папа підхопив запропонований журналістом у запитанні вислів про «білий прапор».

За словами Бруні, Франциск також підтвердив свою «глибоку прихильність» до українського народу.

Читайте також:
Папа Римський приніс на молитву вервицю загиблого українського солдата (Фото:Vatican News) «Він залишив по собі життя». Папа Римський приніс на молитву вервицю 23-річного українського солдата, який загинув в Авдіївці

10 березня посол України при Святому Престолі Андрій Юраш заявив, що найближчим часом зустрінеться з понтифіком і порушить тему України.

Президент Володимир Зеленський після заяви папи сказав, що дехто в церкві займається «віртуальним посередництвом між тим, хто хоче жити, і тим, хто хоче тебе знищити». Слова понтифіка також розкритикувала низка західних політиків.

МЗС України викликало апостольського нунція Вісвалдаса Кулбокаса та висловило розчарування словами Франциска.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 10 березня у відповідь на слова папи Римського сказав, що прапор України — синьо-жовтий, і «ми не будемо піднімати інші прапори».

12 березня державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін, пояснюючи резонансні слова папи Римського, заявив, що першою умовою миру є припинення вогню з боку агресора, тобто Москви.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі