Єрмак: Нам потрібно більше ППО, ніж зараз

Глава Офісу президента Андрій Єрмак відреагував на ворожий удар по Львову і повідомив, що Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони, щоб протидіяти російському терору.

"Удар російською ракетою, попередньо "Калібром", по житловому будинку у Львові. Чергова трагедія і терористичний акт. Є загиблі та поранені цивільні. Росія виготовляє ракети, використовує західні комплектуючі, обходить санкції. Зупинити це можливо лише силою. Нам потрібно більше ППО/ПРО, ніж є зараз", написав Єрмак у телеграм-каналі в четвер.

Він також наголосив, що "потрібні механізми покарання держав за реекспорт важливих комплектуючих для виробництва ракет до РФ, а також посилення протидії і перекривання лазівок для такого експорту". За словами керівника Офісу президента, відповідні пропозиції є в документі №12 робочої групи Макфола-Єрмака.

Крім цього, Єрмак наголосив, що реальними сигналами, яких боїться президент РФ Володимир Путін, є гарантії безпеки та Україна у складі НАТО.

"Запрошення нашої держави в НАТО з посиленням оборонних спроможностей дозволить перемогти росіян. Членство в НАТО гарантуватиме безпеку Європи на довгі роки. Без цього російський режим, якщо збереже цілісність, зможе продовжувати повітряний терор", написав Єрмак.

Він також акцентував увагу на тому, що немає гарантій, що під час російських атак одна з ракет випадково не вдарить по сусідніх країнах.

Єрмак підсумував, що рішення прийняти Україну до НАТО буде історичним і змінить історію Європи, а також збереже світовий порядок, посиливши всю архітектуру безпеки.

Як повідомлялося, у ніч на 6 липня російські терористи атакували Львівську область "Калібрами", українські системи ППО збили сім із десяти випущених ракет. Відомо про чотирьох загиблих і 34 поранених, із них одна дитина.