Єгипет ледь не розпочав постачання ракет РФ, але замість цього погодився озброїти Україну - ЗМІ

Єгипет призупинив план таємних постачань ракет до РФ у березні поточного року після переговорів із високопоставленими американськими чиновниками і натомість вирішив виготовляти артилерійські боєприпаси для України, пише The Washington Post із посиланням на витік п'ятьох документів американської розвідки, про які раніше не повідомлялося.

"Нові документи, які The Washington Post отримала з архіву матеріалів, нібито розміщених на Discord одним із військовослужбовців Національної повітряної гвардії Массачусетса, свідчать, що Сісі (президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі — ІФ-У) на початку березня відмовився від планів постачань Москві, що стало б серйозним докором для найщедрішого західного союзника Каїру — США… У новому документі, що став очевидною дипломатичною перемогою адміністрації Байдена, йдеться про те, що Єгипет відклав московську угоду та схвалив продаж Сполученим Штатам 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів для постачання в Україну", — пише видання.

У документах не повідомляють, чи відродив Каїр згодом план Москви і чи постачав він іще США боєприпаси для України.

"Президент Єгипту, мабуть, поклав кінець плану створення ракет (для РФ — ІФ-У) після візитів американських офіційних осіб, включно з Бреттом Макгурком та Барбарою Ліф, вищими посадовими особами Білого дому та Держдепартаменту з питань Близького Сходу, які відвідали Каїр наприкінці лютого, та міністром оборони Ллойдом Остіном, який відвідав його на початку березня", — йдеться у повідомленні.

Один із західних послів у Каїрі сказав виданню, що витоки свідчать про те, що Єгипет "недооцінив реакцію США на можливе постачання зброї Росії" і хотів "отримати максимальну вигоду з обох сторін".

Раніше The Washington Post повідомляла, що Сісі в лютому планував виготовити 40 тис. ракет для РФ і доручив чиновникам тримати виробництво і постачання в секреті.