Російські окупанти у Харківській області атакують невеликими групами по нових напрямках, намагаючись розтягнути оборону українських військових.

Про це заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону у понеділок, 13 травня.

За його словами, Сили оборони України стримують атаки по нових напрямках, де за останній час було відбито близько 15 ворожих штурмів.

Відео дня

«Є збільшення сірої зони, збільшення лінії фронту, бо ворог намагається їх умисно розтягнути, атакуючи невеликими групами по нових напрямках», — зазначив голова ОВА.

Читайте також: На тлі наступу армії РФ. Михайла Драпатого призначили командувачем ОТУВ Харків

При цьому Синєгубов запевнив, що ситуація важка, але повністю контрольована ЗСУ.

Він також розповів, що з небезпечних напрямків продовжується евакуація жителів. Вже вивезли 5700 людей, ще 1600 громадян планують евакуювати 13 травня.

Читайте також: Мета — оточити Вовчанськ. ISW про захоплені села у Харківському наступі РФ і наслідки безпідставних заборон Заходу для ЗСУ

«Тільки що завершили засідання Ради оборони області, де були розглянуті питання щодо примусової евакуації статусних дітей, це діти, які мають статус сироти, або дітей, що позбавленні батьківського піклування, з небезпечних територій», — розповів Синєгубов.

Голова ОВА додав, що таких дітей налічується близько 25 у Чугуївському, Харківському, Куп’янському та Ізюмському районах.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Читайте також:
Будівництво другої лінії оборони та фортифікаційних споруд у Харківській та Сумській областях. Березень 2024 року (Фото:instagram/libkos) Фортифікації у Вовчанську побудували, але «не так щільно» через постійні обстріли — глава МВА

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня у DeepState повідомили, що росіяни окупували декілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч проти 13 квітня Генштаб ЗСУ зауважив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі