15 травня у другій половині дня стало відомо, що у Словаччині стріляли у прем'єра країни Роберта Фіцо.

Інцидент стався у місті Гандлова, розташованому за 150 км від Братислави. Зазначається, що стрілянина відбулася перед будинком, у якому проходила зустріч Фіцо з його прихильниками. Словацькі ЗМІ повідомили, що Фіцо підійшов до людей, які вітали його, після чого пролунало кілька пострілів і прем'єр впав на землю.

Відео дня

Охоронці підняли прем'єр-міністра із землі, перенесли в машину і відвезли.

Повідомляється, що словацькі правоохоронці затримали імовірного нападника та оточили місце стрілянини.

На сторінці прем'єра у Facebook з’явилась інформація, що є загроза його життю. Через необхідність термінового хірургічного втручання Фіцо відвезили не до Братислави, а до Банської Бистриці, наступні кілька годин будуть вирішальними.

NV слідкує за подіями у Словаччині в режимі онлайн.

19:29 В 18:58 за Києвом Denník N повідомило, що Фіцо все ще в операційній

Зазначається, що в лікарню його доставили гелікоптером ще до 17:00 за київським часом. ЗМІ нагадують, що у 2016 році Фіцо зробили подвійне шунтування на серці через звужені судини.

19:19 У працівників відділення невідкладної допомоги лікарні в Банській Бистриці вилучили мобільні телефони

Про це повідомляє видання Novinky із посиланням на телебачення Markíza.

19:01 У Мережі з’явились відео з моментами замаху на Фіцо та доставки пре'єра Словаччини до лікарні

На першому відео чути п’ять пострілів.

На другому відео видно, що словацького прем'єра перевозять з вертольота до лікарні на ношах. Він накритий простирадлом, тому не видно, чи він перебуває у свідомості та які в нього поранення.

https://twitter.com/gettylegion/status/1790769080859050105

18:51 На замах на Фіцо відреагував генсек НАТО Єнс Столтенберг

«Шокований і вражений стріляниною у прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Бажаю йому сил для якнайшвидшого одужання. Мої думки з Робертом Фіцо, його близькими та народом Словаччини», — заявив він на своїй сторінці у соцмережі X.

18:47 Фіцо отримав два поранення в руку і одне в живіт

Такі уточнені дані після 18:00 за Києвом повідомило видання Aktuality.

18:41 Агентство Reuters опублікувало фото, на якому видно обличчя підозрюваного в замаху на Фіцо

REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa

18:16 Видання HN повідомило, що замах на Фіцо скоїв 71-річний Юрай Ц.

У соцмережах з’явилась непідтверджена інформація, що це Юрай Цинтула — писькменник та прихильник опозиційної партії Прогресивна Словаччина, яка вже рішуче засудила напад.

За даними Aktuality, раніше Цинтула працював у приватній охоронній компанії. У 2016 році на нього напали у торговому центрі у Левиці. Син підозрюваного у замаху на Фіцо повідомив ЗМІ, що його батько має зброю, якою він законно володіє.

Про те, що за замах на Фіцо затримано Юра Цінтула, пишуть також Novinky.

17:53 Низка європейських політиків відреагувала на замах на Фіцо

«Я рішуче засуджую підлий напад на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві, вони підривають демократію, наше найцінніше спільне благо. Мої думки з прем'єр-міністром Фіцо та його родиною», — заявила президентка Єврокомісії Укрсула фон дер Ляєн.

«Я був глибоко шокований жахливим нападом на мого друга, прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Молимося за його здоров’я та швидке одужання! Хай Бог благословить його та його країну!» — написав на своїй сторінці у соцмережі X прем'єр Угорщини Віктор Орбан.

«Я шокований новиною про напад на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо після засідання словацького кабінету в Гандлові. Ніщо не може виправдати насильство чи такі напади. Мої думки з прем'єр-міністром і його родиною», — сказано в заяві президента Європарламенту Шарля Мішеля.

«Глибоко шокована спробою вбивства прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Напад на обраного лідера також є нападом на саму ідею демократії. Бажаю йому повного та швидкого одужання. Мої думки з його родиною та близькими», — заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

«Звістка про боягузливий замах на словацького прем'єр-міністра Фіцо мене дуже шокувала. Насильству не повинно бути місця в європейській політиці. У ці години мої думки з Робертом Фіцо, його родиною та громадянами Словаччини», — написав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

«Шокований, почувши цю жахливу новину. Усі наші думки з прем'єр-міністром Фіцо та його родиною», — сказано в повідомленні в соцмережі X прем'єра Великої Британії Ріші Сунака.

17:47 Видання Denník N. із посиланням на TV Joj пише, що у Фіцо стріляв 71-річний чоловік з Левіце

Ще один словацький телеканал Markíza повідомляє, що чоловік, який стріляв у прем'єра «середнього віку».

Denník N. також пише, що, за його інформацією, нападник 1953 року народження, він стріляв з короткоствольного пістолета, яким володів легально.

17:11 Володимир Зеленський назвав напад на Фіцо «жахливим»

"Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера. Потрібно докласти всіх зусиль, щоб насильство не стало нормою в будь-якій країні, формі чи сфері. Ми щиро сподіваємося, що Роберт Фіцо швидко одужає, і висловлюємо нашу солідарність із народом Словаччини", — написав також президент України на своїй сторінці у соцмережі X.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1790749897022472677

17:15 Повідомлення про те, що у Фіцо стріляли з’явилось на сторінці прем'єра у Facebook, там сказано, що його життю загрожує небезпека

https://www.facebook.com/robertficosk/posts/pfbid0EnzcChX21jDQeWBw3SQy939exqAucVZiRPYCRFSiqaPig22NfJFae1pPrFZQP78Wl

Згідно з ним, є загроза життю прем'єра Словаччини, його транспортують гелікоптером до Банської Бистриці, тому що до Братислави летіти занадто довго, а хірургічне втручання потрібно терміново. Наступні кілька годин будуть вирішальними.

16:51 Агентство Reuters опублікувало фото з місця стрілянини. На них можна побачити охоронців, які вивозять Фіцо та затримання підозрюваного

REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa REUTERS/Radovan Stoklasa Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa

16:44 За інформацією Plus ONE DAY, Фіцо дістав вогнепальні поранення живота та руки, його стан дуже важкий, але життю нічого не загрожує

За даними джерел, Фіцо дістав 2−3 поранення, імовірно в кінцівки, груди та живіт. Видання уточнює, що могло бути зроблено до 4−5 пострілів.

За інформацією ЗМІ, хтось із натовпу крикнув «Робо, іди сюди», і після цього почалася стрілянина.

«Це вогнепальне поранення живота та руки. Наразі він поза небезпекою. Його будуть оперувати», — повідомив неназваний співрозмовник видання.

16:39 З’явились відео перших моментів після стрільби у Фіцо

https://twitter.com/clashreport/status/1790733738516664724

16:26 Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що стрілялнина була нападом на Фіцо та засудила його, побажавши прем'єру багато сил, щоб відновитися

«Я рішуче засуджую сьогоднішній жорстокий і безжальний напад на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Я в шоці. Бажаю Роберту Фіко багато сил у цей критичний момент, щоб відновитися після нападу», — заявила Чапутова на своїй сторінці у Facebook.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі