Підприємства торгівлі значно послабили позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, однак все одно тримаються вище нейтрального рівня.

Про це повідомляє Національний банк, який розраховує показник щомісяця. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) другий місяць поспіль тримається вище нейтрального рівня, у квітні він піднявся ще на 0,3 пункту — до 52,3 пункту.

Відео дня

В НБУ зазначили, що стримуючими факторами для бізнесу залишаються пошкодження енергооб'єктів, збільшення витрат на логістику, оплату праці та брак кваліфікованих кадрів.

Читайте також:
Бізнес покращив оцінки своєї діяльності (Фото:NBU / Flickr) Вперше за п’ять місяців. Бізнес покращив оцінку своєї діяльності — опитування НБУ

На погіршення оцінок вплинуло збільшення логістичних витрат через блокування західного кордону: секторальний індекс у квітні становив 51.8 (у березні був 55.1).

«Торговельні компанії менш упевнено очікували на збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Респонденти зберегли позитивні прогнози щодо зростання вартості товарів, закуплених для продажу, та послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі», — зазначають в НБУ. Підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування щодо економічних результатів своєї діяльності.

Цьому сприяли бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури, збільшення внутрішнього попиту та сприятливі погодні умови: секторальний індекс у квітні становив 53.4 порівняно з 53.5 у березні. Респонденти впевненіше очікували на зростання обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, а також прогнозували збільшення закупівлі послуг підрядників, незважаючи на збереження негативних оцінок щодо їх доступності та вартості, — пояснюють у Нацбанку.

У сфері послуг секторальний індекс зріс одразу на 2,5 пункти — до 53,1 пункту у квітні, все завдяки сезонному пожвавленню споживчого попиту, розширенню морського коридору та сповільненню темпів інфляції. Секторальний індекс підприємств промисловості підвищився на 0,7 пункту — до 51,7 пункту. Опитані підприємці галузі зберігають позитивний настрій завдяки налагодженню логістичних ланцюгів, стійкому споживчому попиту та уповільненню інфляції.

Раніше повідомлялося, що в червні 2023 року ІОДА становив 50.8, а в травні — 50.5.

У серпні 2023 року бізнес уперше за кілька місяців знизив оцінку перспектив своєї діяльності.

У січні 2024 року ІОДА знизився до 41,0 з 45,7 у грудні 2023 року. Підприємства промисловості посилили песимістичні очікування щодо результатів своєї економічної діяльності, зважаючи на зростання тиску з боку виробничих витрат та логістичні труднощі з перетином західного кордону: секторальний індекс у січні знизився до 43,7 (у грудні — 46,9). Респонденти суттєво погіршили оцінки обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на продукцію, прогнозували подальше зменшення запасів сировини та матеріалів. Негативні оцінки щодо обсягів нових експортних замовлень на продукцію, а також обсягів незавершеного виробництва збереглися, щодо залишків готової продукції — посилилися.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі