Українські військові заявили, що армії необхідно «переосмислити» методи набору. За словами одного із захисників, якщо їх демобілізують, недосвідчені солдати, можливо, зможуть утримати лінію фронту, але багато хто загине.

Про це повідомляє ВВС.

У статті йдеться, що тисячі підготовлених солдатів, таких як Олександр із 21-ї окремої механізованої бригади, воюють уже майже два роки без повноцінного відпочинку.

Відео дня

«Якщо ми повернемося додому, недосвідчені солдати, можливо, і зможуть утримати лінію фронту проти росіян, але багато хто з них загине», — сказав він.

ВВС пише, що в цей час минулого року весняний твердий ґрунт вселяв оптимізм у зв’язку з очікуваним контрнаступом. Такі умови полегшують переміщення людей і техніки. Сьогодні ж це тільки ускладнює роботу військ з риття нових оборонних споруд.

«Мої люди стали професіоналами після такої тривалої боротьби», — з гордістю каже їхній командир із позивним Чиж.

Він показує на мобільну ракетну установку під камуфляжною сіткою.

«Вони знають, що кожна машина — це як жінка. Кожна з них індивідуальна, зі своїми забаганками та особливостями», — каже військовий.

ВВС пише, що настрій відображає мантру українського уряду «битися стільки, скільки буде потрібно».

Бойовий медик Ілля вважає, що військові нечесно пояснюють, що означає «підписатися». Він стверджує, що було б ефективніше, якби новим солдатам казали, що перші шість місяців «дуже тяжко» — але потім їх готуватимуть до більш конкретних обов’язків.

Читайте також:
Українські військові (Фото:Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS) «Ми боремося за майбутнє». Командир 93-й ОМБр Холодний Яр виступив проти демобілізації до завершення війни

«Піхота — найважча робота в армії», — каже він.

Ілля заявив, що ідея битися пліч-о-пліч зі скам’янілим призовником в окопі не є привабливою. Він також вважає, що відсутність прозорості щодо реалій поля бою ще більше відштовхує чоловіків від участі в бойових діях.

«А що, якщо ця війна триватиме 10 років?», — сказав він.

Вилучення норми про демобілізацію із законопроєкту про мобілізацію

11 квітня стало відомо, що норму про демобілізацію вилучили із законопроєкту про мобілізацію.

За відповідне рішення проголосували 227 депутатів.

Співголова партії Європейська Солідарність Ірина Геращенко зазначила, що два голоси депутатів від партії Батьківщина стали вирішальними для позбавлення військовослужбовців права на звільнення з військової служби.

Виключення положення про демобілізацію та ротацію військових за день до того ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Згодом парламентський комітет з питань нацбезпеки і оборони рекомендував розробити новий законопроєкт про демобілізацію протягом восьми місяців.

11 квітня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт про мобілізацію № 10449. За відповідне рішення проголосували 283 нардепи. 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, а наступного дня він був опублікований. Закон набуде чинності 18 травня.

13 квітня речник Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що законопроєкт про демобілізацію можуть внести у парламент у «найближчі місяці».

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі