Державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що якщо країна-агресор Росія продемонструє бажання вести мирні переговори, США «точно будуть там».

Про це він сказав у розмові з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде в Саудівській Аравії.

За його словами, завершення війни в Україні наразі залежить від російського диктатора Володимира Путіна та його подальших рішень.

Відео дня

«Я сподіваюся, що Путін продемонструє готовність до щирих переговорів відповідно до основних принципів, які є основою міжнародної спільноти та Статуту ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежність. Якщо вони належним чином підтверджені, має бути ухвалена резолюція», — зазначив держсекретар США.

Блінкен вважає, що російська агресія стала стратегічною поразкою для Москви, оскільки їй довелося докласти величезних зусиль, намагаючись обійти експортний контроль і санкції. Він зауважив, що РФ переорієнтувала свою економіку у спосіб, який не є стійким.

Читайте також:
Президент Туреччини Реджеп Ердоган відкриває переговори делегацій України та Росії у Стамбулі, 29 березня 2022 року (Фото:Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS) «Здатися шляхом переговорів». Die Welt опублікувала проєкт угоди, яку Україна та Росія могли укласти на початку повномасштабної війни

«Він може спрацювати в найближчій перспективі, але це не можна підтримувати в довгостроковій перспективі. І загалом Росія слабша економічно, вона слабша у військовому плані, враховуючи знищення такої кількості її сил, і вона слабша дипломатично в більшості країн світу, не в усьому (світі ред.), але в більшій частині», — наголосив він.

Держсекретар США підкреслив, що українці об'єднались так, як ніколи раніше. Крім того, Північноатлантичний альянс також став більш згуртованим.

Водночас Європа, за його словами, позбавилася залежності від російських енергоресурсів за ті два роки, що триває війна РФ проти України.

Блінкен вважає, що усе це є величезною стратегічною поразкою Росії.

«Я сподіваюся, що є визнання цього. Щойно Росія продемонструє, що вона щиро бажає вести переговори, ми точно будемо там. І я вірю, що українці теж там будуть», — додав він.

Формула миру Володимира Зеленського

Читайте також: Павло Клімкін Павло Клімкін Чи можлива якась мирна угода між Росією та Україною?

У листопаді 2022 року на саміті G20 президент України Володимир Зеленський представив Формулу миру з 10 пунктів, яка включає зокрема відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх полонених, трибунал для винних в агресії та гарантії безпеки для України.

У 2023 році Україна організувала чотири зустрічі щодо Формули миру — у Копенгагені, Джидді (Саудівська Аравія), на Мальті та у швейцарському Давосі. Ці зустрічі проходили на рівні радників з нацбезпеки та зовнішньої політики.

У середині червня 2024 року Швейцарія планує провести конференцію високого рівня щодо Формули миру України, у якій можуть узяти участь від 80 до 100 країн.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі