Платформою OLX користуються мільйони українців, тому часто події в Україні мають вплив на платформу, адже різні обставини всередині країни впливають на користувацьку поведінку, а вона своєю чергою — на платформу.

Катерина Онищенко,

СЕО OLX Україна

За понад вже 2 роки повномасштабного вторгнення команда OLX простежувала різні періоди. Наприклад, у перші місяці повномасштабного вторгнення значно зросла кількість відгуків на оголошення подобової оренди, через вимушені переїзди людей. У жовтні 2022 року відбувся різкий сплеск попиту на генератори, павербанки та іншу техніку електронного електроживлення.

Відео дня

Наш сервіс, як живий організм — по ньому можна простежити запити та потреби українців. Тож завдяки даним із платформи* переглянемо, як вони змінились за 2 роки великої війни.

Найпопулярніші товари для купівлі

Станом на березень 2024 у топі товарів, які найчастіше купують на платформі знаходяться: мобільні телефони (639 тис. відгуків на оголошення), товари у категорії «Сад та город» (392 тис. відгуків на оголошення), чоловіче взуття (241 тис. відгуків на пропозиції), електроінструменти (219 тис. відгуків) та сільгосптварини (205 тис. відгуків на оголошення).

Ще рік тому у топі товарів були дитячі товари (одяг та взуття), а також продукти харчування та напої. У 2022 найбільше українці цікавились на платформі, крім мобільних телефонів та продуктів харчування, тваринами та зоотоварами, а також ноутбуками та комплектуючими до них.

Щодо товарів, які мають найбільшу кількість пропозицій на платформі, то їхній список незмінний протягом останніх трьох років і станом на березень 2024 виглядає наступним чином:

  • Одяг для дівчаток (1 006 909 оголошень);
  • Дитяче взуття (724 954 оголошення);
  • Одяг для хлопчиків (715 314 оголошень);
  • Книги та журнали (628 755 оголошень);
  • Антикваріат/колекції (360 672 оголошення).

Значну роль у першості цих товарів за кількістю оголошень на OLX відіграє не лише високий попит, а й те, що здебільшого це товари, що мають малий строк експлуатації, адже діти швидко ростуть, а книги прочитуються. Тому значна кількість оголошень стосуються вживаних товарів. Наприклад, дитячі речі є постійною потребою для багатьох батьків, тому люди часто як купують, так і продають через платформу OLX такі товари. Загалом, дитячий одяг, взуття та іграшки — це стабільна ніша, яка є актуальною незалежно від сезону.

Інфографіка: OLX

Найпопулярніші послуги серед українців

На платформі OLX станом на березень 2024 найбільший попит серед користувачів (за кількістю відгуків на пропозиції) мають наступні сервіси або послуги:

  • Авто/мото послуги (157 862 відгуків на оголошення),
  • Послуги у категорії «Краса та здоровʼя» (113 560 відгуків на оголошення),
  • Будівельні послуги (82 322 відгуків),
  • Вантажоперевезення (75 098 відгуків на наявні пропозиції),
  • Ремонт та обслуговування побутової техніки (55 869 відгуків на оголошення).

Інфографіка: OLX

Фактично протягом останніх двох років перелік топ послуг за величиною попиту залишається незмінним. Виключенням є період березня 2022, коли у перелік найпопулярніших сервісів на OLX увійшли пасажирські перевезення, через те, що багато людей були змушені виїжджати зі своїх міст.

На платформі топ-5 послуг за кількістю пропозицій майже повністю «перетинаються» із тими, на які найбільший попит. Першими за числом оголошень, станом на березень 2024, є будівельні послуги (34 592 оголошень), на другому місці — вантажоперевезення (22 485 пропозицій), далі — авто/мото послуги (22 341 пропозиція), будівництво та ремонт (17 703 пропозицій), ремонт та обслуговування побутової техніки (11 663 пропозицій). Минулого року перелік топ-5 послуг за кількістю оголошень виглядав аналогічно. У 2022 році у топ замість обслуговування та ремонту спецтехніки увійшли ще послуги у категорії «Будівництво та ремонт», а саме сантехніка та комунікації.

Таким чином, 2 роки тому, на початку повномасштабного вторгнення у топі послуг більшість стосувалась категорії ремонту, що знову ж таки можемо повʼязати з необхідністю облаштування житла на новому місці через вимушений переїзд багатьох українців.

Які товари найчастіше орендують на платформі?

Що стосується оренди (за виключенням нерухомості), то протягом останніх двох років перелік, того, що українці найчастіше беруть у тимчасове користування, залишається незмінним. Зазвичай, у топі за кількістю попиту — оголошення про оренду транспорту та спецтехніки (авто, евакуатори, бульдозери, крани), а також прокат інструментів.

Що українці готові віддати безкоштовно?

На OLX є категорія «Віддам безкоштовно», де люди можуть віддати певні речі тому, хто цього потребує. Станом на березень 2024 найбільшу кількість пропозицій мають категорії: «Тварини», де люди пропонують безкоштовно віддати домашніх улюбленців, дитячі одяг та взуття, ліки та гігієнічні засоби. Минулого року перелік топ-оголошень у категорії виглядав так само, проте у 2022 році сюди ще увійшли пропозиції у категорії допомога-транспорт.

Ці ж категорії збирають на OLX і найбільшу кількість відгуків від користувачів, особливо це стосується дитячих речей, що мають високий попит. Крім того, варто відзначити, що також значну кількість реплаїв у категорії «Пропоную допомогу» мають оголошення про меблі та житло. Часто серед таких оголошень трапляються пропозиції безкоштовної заміни вікон, надання будінструментів для людей, чиє житло постраждало від атак росії. Наразі категорія «Віддам безкоштовно» має понад 43 тисячі оголошень, що доводить — українці готові ділитись та допомагати один одному.

Якщо підсумувати, то з аналітики платформи OLX бачимо, що купівельні звички українців здебільшого за 2 роки великої війни залишаються сталими та стосуються здебільшого одягу, автоперевезень, послуг, що стосуються ремонту тощо. Це пояснюється військово-економічною ситуацією в країні та тим, що люди стали обережніше витрачати кошти. Допоки буде тривати війна, існує велика ймовірність, що перелік найбільш потрібних запитів та потреб українців на платформі кардинально не зміниться і стосуватиметься товарів та послуг першої необхідності.

*Аналітика з платформи OLX за період 1−18 березня 2024, 1−18 березня 2023, 1−18 березня 2022 у категоріях «Оренда та прокат», «Віддам безкоштовно», «Бізнес та послуги», а також товарні категорії для купівлі.

Читати далі