До дня початку місяця прайду у київському театрі Золоті ворота відбулась прем'єра вистави Величне століття. Веселе за однойменного трагікомедією Сергія Кулибишева.

До початоку місяця толерантності, підтримки прав та видимості ЛГБТК+ у театрі Золоті ворота відбулась прем'єра спектаклю Величне століття. Веселе, режисером-постановником якої став Олексій Гладушевський. Наступні покази спектаклю заплановані на 29−30 серпня.

Відео дня

За сюжетом, дія відбувається у вигаданому селищі Веселе після перемоги України. Жителі вдають спокійне й щасливе життя і закривають очі на старі проблеми суспільства: хабарництво й непотизм, недбале ставлення до майна громади, плітки й стигматизацію. Поворотний момент стається на зборах села — голова заявляє, що він — гей, чим викликає дуже бурхливу реакцію громади. Новина про ймовірну приналежність Толіка до ЛГБТ-ком'юніті запускає цілу низку дивних й почасти містичних подій, які зірвуть маски з кожного «весельчанина» і повністю змінять життя героїв.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

У театрі прем'єру називають «виставою про боротьбу із внутрішнім ворогом». Пояснюють, що Золоті Ворота, які відомі своїми гостросоціальними постановками, хочуть поговорити з глядачем про пропрацювання ґанджів (вад) суспільства, які впливають на життя кожного. Режисер Олексій Гладушевський називає Величне століття. Веселе виставою про сміливість говорити й робити вчинки — як зараз, так і після Перемоги.

«Вистава про повагу до тих людей, які живуть поруч і можуть відрізнятись світоглядом, мати відмінні бажання. Ми як нація маємо усвідомити свою ідентичність, ті моменти, якими ми суттєво відрізняємось від русні», — наголошує режисер.

Розповідає, що у постановці розмірковує над витоками засудження «іншого», агресії. Так з’явився образ нездійснених мрій, які породжують страх і заздрість.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

«Хочу поговорити з глядачем про те, звідки береться зло, агресія, які засліплюють. Часто вони будуються на комплексах, нездійснених мріях. У виставі малюю образи, в яких герої могли би постати в іншому житті, якби мали сміливість здійснити свої мрії», — каже Олексій Гладушевський.

Так кожен герой вистави отримає свого «віртуального двійника» — образ, у якому міг би почуватись щасливим.

Про почуття й мотивації своєї героїні Валі розмірковує акторка театру й кіно Наталя Телли. Під час підготовки до прем'єри вона почала дивитись серіал Величне століття, який любить Валя. Називає п'єсу Сергія Кулибишева глибокою, якісною сучасною драматургією із дуже смішним гумором. Персонажку Валю, за словами Телли, хочеться грати, досліджувати.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

«Ця дівчина все життя несе тягар, думаючи, що погана, — тому їй важко в житті. Не спілкується з батьками, не вітається з найкращою подругою — через давню сварку й непрогворені ревнощі. Так у її житті стаються події, яких уже не можна змінити», — каже Наталя Телли. Готуючись до ролі, розмірковує, чи вплинуло на світовідчуття Валі її дитинство, досвід зґвалтування, про який згадує автор, та що могло би допомогти її героїні.

«Відчуваю, що Валя пізно зрозуміла, що треба вирішувати проблему не просто її накопичуючи всередині, а говорячи з людьми, налагоджуючи стосунки з подругой, з батьками», — каже акторка. Додає, що протягом вистави її героїня змінюється, зможе поставити до глядача питання про примирення, здійснення мрій.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

Протягом вистави змінюється і герой, якого втілює актор театру й кіно Богдан Буйлук. Він так описує свого персонажа:

«Денис — бандит, бізнесмен, Денис — такий собі антагоніст цієї вистави. Він звик, що у нього все по полицям, все математично. В голові у Дениса все гроші, все бізнес. Але під час сюжету вистави з’являється подія, яка ламає цю його математику. І з цим він має справлятися по ходу нашої історії».

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

Голову села Веселе, Толіка, зіграє актор театру й кіно Роман Муленко. Називає персонажа людиною, яка спершу пливе за течією, мало аналізує й замислюється про життя — через це Толіку важко реагувати на виклики долі.

«Хрестоматійний приклад людини, яка просто живе в полоні звичок, успадкованих „правил“, умовної „нормальності“ і мало думає про щось, окрім себе. І тільки проходячи дуже складні уроки життя, через травми, біль — Толік приходить до усвідомлення того, що люди не такі, якими ми їх хочемо бачити. А треба приймати всіх такими, якими вони є, особливо, якщо це близькі люди», — розповідає Муленко. Вистава, на його погляд, про те, що треба любити й приймати один одного.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

«Особливо в такий складний час, коли у нас може не стати можливості сказати важливим людям про їх важливість. Люди йдуть — і ти залишаєшся з пустим відчуттям всередині, із недосказаністю», — наголошує Муленко. Додає, що вистава Величне століття. Веселе про те, що треба своєчасно розуміти і приймати правильні рішення, приймати людей, їх позиції.

«Якби про прийняття іншого говорили більше, то, напевно, і проблем у суспільстві було би менше. Також хочемо поговорити про те, наскільки важливо бачити світ тут і зараз, і бажано — своїми очима. Для цього треба багато сили волі — щоби прийняти цей світ таким, яким він є насправді, а не навішувати на нього якісь романтичні чи неромантичні кліше», — каже Муленко.

@Майя Максимова Фото: @Майя Максимова

Також у постановці грають: Анастасія Бабій, Богдан Буйлук, Вероніка Верещака, Ірина Гришак, Роман Кучерявенко, Христя Люба, Артем Пльондер, Андрій Поліщук, Роб Фельдман. Директорка-художня керівниця театру Маріанна Розстальна.

П'єса Сергія Кулибишева Величне століття. Веселе 2023 потрапила у шорт-лист 14-го Тижня Актуальної П'єси і у лонг-листи IX Конкурсу п'єс Драма.UA та Липневий мед. Із листопада 2023 — вистава за режисурою Сергія Кулибишева — в репертуарі сцени-майстерні Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської. Відзначена нагородою фестивалю комедії Золоті Оплески Буковини 30 листопада 2023 року.

Редактор: Юлія Найденко Читати далі