Рівно три роки тому українська влада зняла мораторій на продаж землі. Однак навіть сьогодні земельний ринок лише набирає обертів, залишаючись доволі незрозумілим та абсолютно новим бізнес-інструментом для пересічних громадян. На прикладі роботи першого маркету земельних ділянок «Доброзем» відповідаємо на найпоширеніші запитання про купівлю-продаж землі в Україні.

За даними Міністерства юстиції України, у першому кварталі 2024-го українці уклали близько 185 тис. договорів про продаж або передачу власності на земельні ділянки. Це на 56% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Відео дня

Стрімке зростання активності на ринку землі пов’язують із запуском другого етапу земельної реформи на початку січня 2024-го. З цього моменту купувати та продавати землю можуть не лише фізичні, а і юридичні особи, враховуючи великі компанії, банки тощо.

Експерти вже зазначають підвищення цін на земельні ділянки у зв’язку з останніми нововведеннями. До прикладу, за усередненими даними Мінагрополітики, найдорожчою землею наразі можуть похизуватись Івано-Франківська ($2061 за гектар), Львівська ($1761 за гектар), Полтавська ($1673 за гектар), Київська ($1621 за гектар) і Тернопільська ($1440 за гектар) області.

Для тих, хто досі не знайомий з базовими особливостями нового українського ринку ー пояснюємо, як це працює на прикладі земельного маркетплейса «Доброзем».

Що таке «Доброзем»?

«Доброзем» — це перший онлайн-маркет землі в Україні, який дозволяє зручно та вигідно купити чи продати землю онлайн. Головна перевага цієї платформи — повний супровід угоди з купівлі-продажу землі та можливість її укладання навіть без фізичної присутності сторін.

Сьогодні за послугами «Доброзему» щодня звертаються близько 25−30 клієнтів, враховуючи покупців і продавців земельних ділянок. Станом на кінець квітня 2024-го, на сайті маркетплейса було опубліковано більш ніж 7 тис. оголошень про продаж землі загальною площею близько 20 тис. га.

«Доброзем» працює у всіх регіонах і представники маркетплейса готові за будь-яких обставин виступити помічником своїх клієнтів, взявши на себе всі їхні функції, які потрібні для укладення угоди.

Роман Барало, генеральний директор онлайн-маркету землі «Доброзем» Фото: Роман Барало, генеральний директор онлайн-маркету землі «Доброзем»

Як перетворити свою земельну ділянку на стабільний прибуток?

Попри війну інтерес до купівлі земельних ділянок зростає, адже люди планують отримувати дохід від оренди та орієнтуються на здорожчання землі у майбутньому.

Для клієнтів онлайн-маркету землі «Доброзем» це виглядає наступним чином: ви купуєте землю за вигідними для вас умовами в будь-якому з регіонів України, здаєте її в оренду та отримуєте річний прибуток. Паралельно вартість землі зростає, і ділянку можна так само просто продати за вищою ціною.

Середня річна дохідність від землі зараз перебуває на рівні близько 7,2% від її загальної вартості, але правильна стратегія підбору та купівлі земельних ділянок може забезпечити вищий дохід.

До прикладу, найродючіші землі розташовані у Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській і Львівській областях, де переважають різні види чорноземів та опідзолених грунтів. Там вирощують соняшник, кукурудзу, озиму пшеницю, зернові, ріпак, цукровий буряк, сою та інші культури.

Окремі земельні ділянки у Одеській, Житомирській, Херсонській і Миколаївській областях, на противагу, менш привабливі через посушливий клімат, а також наявність там різних видів піщаних ґрунтів, солонців і солончаків, які є малородючими та неродючими.

Однак в цих регіонах найчастіше розміщують меліоративні системи, які значно розширюють можливості використання землі.

Відповідно, через ці фактори формується різна ціна на земельні ділянки у різних областях.

Проте «Доброзем» радить розглядати можливість купівлі землі у будь-якій області, адже можна використовувати різні стратегії отримання пасивного доходу та просто збільшувати свій земельний банк. Інколи дешевші ділянки можуть забезпечити вищу річну дохідність, — до 9%, порівняно з 5,5−6% у більш безпечних регіонах України. Вартість цих ділянок неодмінно зросте після війни, що також слід враховувати у підборі більш чи менш «прибуткової» ділянки.

Користуючись послугами «Доброзему», ви отримуєте всі переваги платформи, враховуючи: повний супровід усіх етапів від реєстрації земельної ділянки до оцінювання земельних інвестицій і продажу; перевірку угод, земельних ділянок і власників для забезпечення надійності послуг; зручний пошук ділянок у різних регіонах; відслідковування актуальних цін на землю по всій Україні.

Як оцінити вартість свого паю для продажу?

Вартість власної земельної ділянки можна розрахувати за допомогою онлайн-калькулятора на сайті «Доброзем» або замовити консультацію на цьому ж сайті.

Ринкова ціна земельної ділянки залежить від декількох факторів, враховуючи її географічне положення, розташування на полі, площу, тип ґрунту, актуальні умови договору оренди тощо.

Окрім цього, ви можете самостійно розмістити оголошення про продаж земельної ділянки на сайті «Доброзем» або керувати своїм оголошенням через менеджера, змінювати бажану ціну та редагувати додаткову інформацію.

Які документи треба для продажу землі?

Основні документи для продажу земельної ділянки:

  • Правовстановлюючий документ на земельну ділянку;
  • Паспорт громадянина України;
  • Ідентифікаційний номер;
  • Реквізити відкритого рахунку в одному з ліцензованих в Україні банків.

Роман Барало, генеральний директор онлайн-маркету землі «Доброзем» Фото: Роман Барало, генеральний директор онлайн-маркету землі «Доброзем»«Однозначна перевага нашої платформи — це повний супровід угоди, від етапу оформлення документів до підписання. Ми будемо вести комунікацію з нотаріусами та гарантуємо чітке роз’яснення закону», — каже генеральний директор онлайн-маркету землі «Доброзем» Роман Барало.

Чи можна продати землю під час воєнного стану?

Так, відповідно до українського законодавства, продаж землі сільськогосподарського призначення під час воєнного стану дозволяється.

В умовах воєнного стану також запроваджено спрощений порядок державної реєстрації договорів щодо землі. Для того, щоб зареєструвати земельну ділянку, землевласник або уповноважена ним особа повинна подати заяву з прикріпленими документами.

Більш детальні інструкції з реєстрації земельної ділянки можна знайти на сайті державного порталу Дія.

Хто не зможе приватизувати землю у 2025?

22 травня 2024 року Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 11150) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».

Цей закон передбачає продовження строку оформлення нерозподілених земельних ділянок між власниками паїв та їхніми спадкоємцями з 2025 року до 2028 року. Після цього терміну невитребувані ділянки будуть визнані безхазяйними та передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Таким чином, якщо до 1 січня 2028 року власник нерозподіленої земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тому власникам земельних ділянок, які мають лише сертифікати на земельну частку (пай), слід оформити право власності на землю найближчим часом.

Крім того, закон забороняє продаж сільськогосподарських земель іноземним громадянам.

Читати далі