Автор: Анастасія Печенюк

Японські дослідники фактично перетворили iPhone на голографічний проєктор. Голограми створювали, використовуючи світло, яке випромінює звичайний екран смартфона.

Традиційно комп’ютерна голографія вимагає «когерентних» джерел світла, таких як лазери. Вони мають однорідну фазу та довжину хвилі, якими легше точно керувати. Проте, за словами дослідників, лазери дорогі та потенційно шкідливі для очей, що робить їх непрактичними в повсякденних ситуаціях.

Відео дня

Вони спробували використати для створення голограм некогерентне світло від повсякденних пристроїв, таких як смартфони та ноутбуки. Таке світло вважається таким, що менше підходить для голографії, оскільки його хвилі не синхронізовані, і це ускладнює контроль. Однак, використовуючи каскад голограм і пристрій під назвою просторовий модулятор світла (SLM), команда змогла створити 3D-зображення за допомогою хаотичним світлових хвиль від екрана звичайного iPhone 14 Pro.

У дослідженні вчені описали каскад, що почався зі статичного кольорового зображення, показаного на iPhone. Світлові хвилі, що випромінюються з нього, було уточнено за допомогою SLM. Цей пристрій використовується для контролю та регулювання фази, амплітуди і поляризації світлових хвиль. На переконання дослідників, цей підхід може стати «більш економічно ефективним і менш складним» методом для розробки голографічних дисплеїв з використанням широко доступних пристроїв. Його також можна використовувати для створення інтерфейсів для пристроїв доповненої та віртуальної реальності (AR/VR) у майбутньому.

«Наш метод має переваги для застосування в компактних, економічно ефективних і безпечних дисплеях, розташованих поблизу очей, включаючи розумні окуляри», — сказав провідний автор дослідження Ріоічі Хорісакі, доцент Вищої школи інформаційних наук і технологій Токійського університету в коментарі Live Science.

Читати далі