Триває третій рік повномасштабного вторгнення. Підтримка Збройних сил України, економіки, бізнесу, відновлення громад і допомога постраждалим від війни українцям стали головними завданнями нашого сьогодення. Розповідаємо, як соціально відповідальний Укргазбанк працює, щоб збільшувати допомогу армії та українцям в час, коли це необхідно найбільше.

Адаптувавшись до викликів воєнного часу, банк зміцнив свої позиції на фінансовому ринку. За час повномасштабного вторгнення Укргазбанк спрямував до державного бюджету 3,7 млрд грн податку на прибуток. Портфель військових ОВДП, які є одним із важливих джерел наповнення бюджету, складає 29,2 млрд грн, і ще 30,8 млрд грн інвестовано клієнтами банку.

Відео дня

Стабільна робота банку дає більше можливостей підтримувати українських захисників і захисниць, а також тих українців, які найбільше потребують допомоги. Тому благодійність є одним із найважливіших напрямів діяльності Укргазбанку.

Інфографіка надана пресслужбою Укргазбанку Фото: Інфографіка надана пресслужбою Укргазбанку

«З перших днів повномасштабного вторгнення було визначено три основних напрями благодійності — це підтримка ЗСУ, відбудова громад і гуманітарні цілі. З лютого 2022 року загальна сума наданої благодійної допомоги Укргазбанком складає 427 млн грн. Левова частка цих коштів перерахована на підтримку армії. Ми не зупиняємось на досягнутому і продовжуємо роботу, щоб примножувати допомогу», — розповідає Родіон Морозов, в.о. голови правління Укргазбанку.

Клієнти банку також активно долучаються до благодійності. З початку повномасштабного вторгнення через різні канали банку клієнтами перераховано 155 млн грн на підтримку ЗСУ та різні благодійні фонди, з якими співпрацює банк.

Інфографіка надана пресслужбою Укргазбанку Фото: Інфографіка надана пресслужбою Укргазбанку

Підтримка ЗСУ

Допомагати армії — пріоритет #1. Банк перерахував на потреби Збройних сил України весь бюджет на благодійність за 2022 рік та весь прибуток за лютий цього ж року. Загалом за час повномасштабної війни Укргазбанк спрямував 390 млн грн на підтримку захисників та захисниць. Зокрема, кошти надавали на ремонт, закупівлю авто і комплектуючих, а також на ударні БПЛА, антидронові рушниці, амуніцію та обладнання для наших воїнів.

Для військових і парамедиків також було передано 11 машин. Крім того, військовим частинам передавали бронежилети, оргтехніку, засоби зв’язку та інше необхідне спорядження.

Співпраця з UNBROKEN

Головний благодійний проєкт банку у 2024 році — системна співпраця з Національним реабілітаційним центром НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), де лікують та реабілітують дорослих та дітей з усієї України, що постраждали внаслідок війни. Загалом Укргазбанк надав понад 27 млн грн фінансування для центру.

Завдяки коштам НЕЗЛАМНІ матимуть змогу добудувати два поверхи корпусу, в якому реабілітуватимуть військовослужбовців. Оптимізація простору внаслідок реконструкції дасть можливість збільшити кількість ліжок до 139. За даними НЕЗЛАМНИХ, центр зможе допомагати 3000−3500 пацієнтам на рік, що є надзвичайно важливою підтримкою для воїнів та ветеранів.

Одна з найпоширеніших травм у військовослужбовців та постраждалих унаслідок війни — погіршення або втрата слуху. Такі травми часто сприймають як другорядні, і незворотні процеси розвиваються непомітно. Ефективність лікування в таких випадках напряму залежить від своєчасної діагностики. Тому за експертної підтримки громадської організації «Відчуй», що з 2011 року займається допомогою та соціальною адаптацією людей із порушеннями слуху, банк профінансував закупівлю обладнання для перевірки слуху для двох аудіометричних кімнат. Завдяки обладнанню слух зможуть перевіряти не тільки дорослі, а й діти.

Родіон Морозов, в.о. голови правління Укргазбанку, під час візиту до реабілітаційного центру UNBROKEN (Фото: Фото надане пресслужбою Укргазбанку) Родіон Морозов, в.о. голови правління Укргазбанку, під час візиту до реабілітаційного центру UNBROKEN / Фото: Фото надане пресслужбою Укргазбанку

Відбудова громад

Постраждалі від окупації та обстрілів територіальні громади особливо потребують допомоги у відновленні, адже це життєво важливо для населення та підтримки місцевої економіки. Загальна сума благодійної допомоги на відбудову громад від Укргазбанку на сьогодні складає 6,2 млн грн.

Зокрема, зібравши разом із клієнтами понад 1 млн грн, Укргазбанк долучився до відновлення Макарівської амбулаторії на Київщині. У березні 2022 року медзаклад було вщент знищено від прямого влучання російського артилерійського снаряду, а 2023 року Амбулаторію повністю відбудовано завдяки благодійникам.

А завдяки благодійному депозиту «Відбудуємо міста разом» на відновлення громад уже перераховано приблизно 2 млн грн. Кожен вкладник донатить 1% річних у гривні від суми свого вкладу, банк подвоює відсоток. Тож 2% річних у гривні за кожним вкладом спрямовуємо на рахунок постраждалого від окупантів міста чи селища, яке клієнт обирає зі списку при відкритті депозиту.

Гуманітарні цілі

Банк також активно долучається до інших гуманітарних програм, щоб підтримувати цивільне населення та допомагати евакуйованим українцям із постраждалих регіонів. Так, 1 млн грн спрямовано Укргазбанком на допомогу мешканцям Херсона і Херсонщини, постраждалим унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС. А клієнти банку задонатили 1,7 млн грн на допомогу постраждалим. Кошти пішли на придбання сідлового тягача FORD TRUCKS для Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби для доставлення важкої техніки в затоплені та зруйновані громади області.

Ще одним знаковим проєктом став альбом української фотографії часів війни «СПАЛАХ», виданий Українським Домом за підтримки Укргазбанку. Видання створювали з метою фіксування, збереження та поширення правди про повномасштабне вторгнення в Україну та життя українців під час війни. Щоб якомога більше людей, зокрема за кордоном, мали змогу побачити та на мить відчути нашу зазнімковану щоденну реальність, більшу частину накладу передано державним інституціям, закладам культури й іншим партнерам проєкту.

Банк і надалі продовжуватиме допомагати та підтримувати тих, хто потребує цього найбільше.

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «УКРГАЗБАНК». Банківська ліцензія № 123 від 21.07.1993, видана НБУ. Реєстраційний номер у Державному реєстрі банків № 183

Читати далі