Віталій Портников

Віталій Портников

Журналіст

І це воскрешає в пам’яті вимогу Москви до Фінляндії про перенесення кордонів за часів Йосипа Сталіна

Видання The Moscow Times відшукало інформацію, згідно з якою Росія в односторонньому порядку вирішила скоригувати морський кордон з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Міністерство оборони Росії пропонує оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області, — пише Віталій Портников для Крим.Реалії.

Відео дня

При цьому пропонується визнати частково нечинною постанову Ради Міністрів СРСР ще 40-річної давності. Просто тому, що ця постанова не відповідає «сучасній географічній обстановці». Що це за обстановка така, навіть не питайте. Просто захотілося отримати контроль над чужими водами — тому, що, мабуть, так зручніше і тому, що, впевнений, так можна влаштувати провокацію.

Тобто, за великим рахунком, повторюється історія з Чорним і Азовським морями. Росія ж не просто окупувала й анексувала Крим, вона ще й оголосила своїми прибережні територіальні води. І хочеться нагадати, що небажання інших держав погоджуватися з цим рішенням Москви не раз призводило до серйозних конфліктів. Переговори про Азовське море між Україною і Росією тривали кілька років, Москва наполягала на тому, щоб узагалі не проводити морського кордону, щоб Азовське море залишалося «спільним» для Росії та України. Результати відомі: Росія окупувала Азов, скориставшись для цього ще й правом, яке дозволяло її кораблям перебувати в безпосередній близькості від українських портів. І тепер, після окупації та анексії Донецької області, вважає Азовське море «внутрішнім морем Росії».

Тонка грань, що відділяє «гібридну війну» від справжньої

Але в історії з Балтійським морем є одна важлива відмінність: Росія хоче змінити морський кордон із країнами — членами НАТО. Змінити в односторонньому порядку, після «громадського обговорення» в самій Росії, а зовсім не після переговорів з Литвою та Фінляндією. І це воскрешає в пам’яті вимогу Москви до Фінляндії про перенесення кордонів за часів Йосипа Сталіна. Знову-таки з тією відмінністю, що НАТО тоді не було.

Але цей «чорноморський маневр» Росії на Балтиці, упевнений, не повинен залишати сумнівів: Москва продовжує йти шляхом ескалації відносин із країнами Заходу. По суті, зміна морського кордону на Балтиці — продовження дестабілізації кордонів за допомогою мігрантів. І якщо Білорусь промишляла цим на кордонах Польщі і тієї ж Литви, то Росія спрямовувала міграційні потоки на кордон із Фінляндією. Чому б тепер не перевірити, як Фінляндія і Литва поставляться до перенесення морських кордонів?

Це, впевнений, дуже небезпечний шлях — тонка межа, яка відокремлює «гібридну війну» від справжньої. Але Росія свідомо йде цим шляхом, розраховуючи, що західні країни просто побояться відкритого конфлікту, відступлять ну або, в крайньому разі, запровадять якісь економічні санкції, з якими Росія вже навчилася жити.

Однак український досвід доводить, що «гібридною війною» і морськими кордонами російська агресія ніколи не вичерпується. Якщо Володимира Путіна не зупиняють, він іде далі.

Опубліковано з дозволу Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, 2101. Коннектикут авеню, Вашингтон 20036, США.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі