Зростання валового внутрішнього продукту України у 2024 році сповільниться до 3% з 5,3% у 2023, однак у 2025 році прискориться до 6%.

Про це йдеться в оновленому регіональному економічному звіті ЄБРР. «Попри збільшення ВВП України у 2023 році, якому сприяв рекордний урожай, пошкодження електроенергетичної інфраструктури внаслідок нещодавніх обстрілів є одним із чинників, які, найімовірніше, обмежать подальше зростання у 2024 році», — йдеться в повідомленні.

Відео дня Читайте також:
НБУ опублікував Інфляційний звіт (Фото:NBU / Flickr) «Економічне зростання сповільниться». В НБУ розповіли, що чекає на Україну цього року

У ЄБРР зазначили, що прогноз для України збігається із загальним прогнозом на 2024 рік для регіонів, у яких працює ЄБРР (Центральна та Східна Європа, Центральна Азія та Південне і Східне Середземномор’я).

«Регіональний темп зростання прискорився цього року порівняно з 2,5% у 2023 році, незважаючи на виклики, спричинені глобальною геополітичною напруженістю, зокрема, збільшення торговельних обмежень. У 2025 році в регіонах ЄБРР прогнозується подальше зростання на рівні 3,6%», — вказується у звіті.

Банк зазначає, що зростанню української економіки 2023 року сприяли не лише рекордні врожаї, а й збільшення оборонних видатків, що підтримало внутрішній попит, але водночас чистий експорт й надалі зменшувався. Серед інших позитивних чинників він вказав успішне відновлення електропостачання після російських обстрілів цивільної інфраструктури взимку торік, а також стійкість та адаптивність українського бізнесу.

Як зазначено в документі, додатковим стабілізаційним чинником у 2023 році було вчасне надходження зовнішнього фінансування, що дало змогу утримувати інфляцію на цільовому рівні близько 5%. Завдяки цим надходженням офіційні міжнародні резерви країни збільшилися до рекордного рівня, але рівень державного боргу також зріс майже до 90% ВВП.

«Однак у 2024 році з’явилися нові виклики, зокрема, через перспективу затяжної війни на виснаження та невизначеність в отриманні зовнішнього фінансування, що тривала впродовж кількох місяців. Обмежений внутрішній попит, дефіцит робочої сили та недостатній обсяг інвестицій також є факторами, що негативно впливають на темп зростання», — наголошують у ЄБРР.

Раніше повідомлялося, що НБУ наприкінці жовтня 2023 року покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року — з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%.

Уряд під час затвердження проєкту держбюджету до другого читання на початку листопада поліпшив оцінку зростання ВВП цього року з 2,8% до 5%, але погіршив її на 2024 рік із 5% до 4,6%. У 2025−2026 році Кабмін передбачає прискорення зростання економіки до 6,8% і 6,6% відповідно.

Офіційна представниця МВФ Джулі Козак заявила про те, що 2024 року Україні знадобиться фінансування в розмірі приблизно $42 млрд. Щонайменше $32 млрд із цієї суми має становити офіційна донорська підтримка.

У лютому 2023 року в Міжнародному валютному фонді прогнозували, що до середини 2024 року глобальні процентні ставки знизяться на 40%, що призведе до «м'якого приземлення» світової економіки.

12 лютого 2024 року головний виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва на Всесвітньому урядовому саміті в Дубаї заявила про загрозу для світової економіки.

Згідно з прогнозом МВФ, очікується зростання ВВП України на рівні 3,2%, тоді як під час третього перегляду програми розширеного фінансування EFF у березні оцінював його в межах 3−4%. Прогноз економічного зростання на 2025 рік збережено на рівні 6,5%, що вище за показник 2023 року, який становив, за даними Держстату, 5,3%. МВФ також очікує уповільнення середньорічної інфляції цьогоріч до 6,4% з 12,9% торік і невеликого її прискорення до 7,6% 2025 року.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі