Олександра Шиманова Психолог, засновниця Центру психології The Soul

Ці поради допоможуть позбутися привидів минулого

Часто буває, що жінки або чоловіки постійно опиняються у стосунках одного типу: з різними людьми, за різних обставин, в різні періоди часу, але врешті-решт приходять до певних сценаріїв. Як би кожен з них не боровся та не заявляв, що «З мене досить», «Я більше ніколи…», але все повторюється з разу в раз.

Відео дня

Так народжуються переконання, що:

— всі чоловіки зраджують;

— на чоловіків не можна покладатись, я сама маю все вирішувати;

— всі жінки думають тільки про гроші та прагнуть використовувати чоловіків;

— кожна жінка бажає, щоб її повністю забезпечували;

— всі жінки хочуть створити сімʼю та народити дитину.

Чому так відбувається?

Вся річ у тім, як влаштована наша психіка. Ми сприймаємо час лінійно, тобто як певну лінію, що йде від минулого до теперішнього та у майбутнє, а наш розвиток від народження до дорослішання та смерті розглядаємо як поступовий процес, коли одне йде за іншим.

Впускайте у своє життя новий досвід

При цьому всередині нас, в нашій психіці, процеси розвитку відбуваються спіралеподібно, тобто кільцями. Для більш точного уявлення згадайте зріз дерева — саме так виглядає наш життєвий шлях. Весь наш досвід вкладається в певні кола, що розходяться від народження і розширюються у міру того як ми набуваємо певний досвід та навички. Отже, якщо іноді вам здається, що ви ходите по колу, то вам не здається! А якщо серйозно, то ми можемо відстежити ці етапи розвитку на різних рівнях, якщо проаналізуємо своє життя або наші відносини.

Другою важливою особливістю нашої психіки є те, що все нове наш мозок сприймає як небезпеку, якої всіляко намагається уникнути. І ми схильні повторювати ті самі моделі поведінки, що в нас вже були, бо нам здається, що це безпечніше, ми знаємо, як з цим бути. Часто ці моделі поведінки ми переносимо з батьківської сімʼї. Коли ми ростемо в середовищі, де вважається нормальним, що мати на собі тягне всіх, або де взагалі не поважають чоловіків, це стає нашою «нормою» у майбутньому, бо іншої моделі ми не бачили. І навіть коли ми стикаємось з іншим поводженням чи іншим ставленням, ми цього або не помічаємо, або не сприймаємо, бо в нас такого досвіду немає, а все, що нове — небезпечне.

Спираючись на ці два принципи, легше пояснити, чому ми час від часу опиняємось в одних і тих самих відносинах з різними людьми, хоч і намагаємося цього уникнути.

Як зрозуміти, що ви ходите по колу минулого?

Повторювальні сценарії у стосунках. Вам «трапляється» тільки певний тип чоловіків або жінок: тільки зайняті, тільки ті, що випивають, тринькають гроші чи люблять принизити. Це означає тільки одне — те, що іншого ви не помічаєте. І у вас вже був досвід таких стосунків, отже ви знаєте, як з цим обходитися, хоча щастя та задоволення це вам не приносить.

Несприйняття нового. Навіть коли ви стикаєтесь з чимось новим у стосунках, неважливо, хорошим чи поганим, ви розгублюєтесь, бо не знаєте, як з цим бути. Наприклад, жінці, що звикла тягнути всю сімʼю на собі та самостійно забезпечувати всіх, важко буде прийняти допомогу від нового чоловіка. Це потребує зусиль, обговорень та домовленостей.

Як впоратися з цим та вийти на новий рівень?

1. Усвідомлення. Все, що ми відстежили та усвідомили, ми можемо змінити. Якщо ви виділите певні спільні ознаки у всіх ваших стосунках, ви вже багато чого про себе зрозумієте. Після цього ваша задача — знайти ті патерни, які приводять до нещасливих стосунків, і відпрацювати нові, що допоможуть діяти по-іншому (на цьому етапі вам може знадобитися допомога фахівців).

Читайте також: Роберт Таіббі Роберт Таіббі Як наші історії про минуле визначають майбутнє

2. Будьте в моменті. Звіряйте свої звичні реакції з реальністю. Якщо вам здається, що партнер вас не поважає, спитайте себе, чи дійсно це так? На які факти я спираюсь у своїх висновках — чи тільки на відчуття? Чи справді партнер зараз хотів мене образити? Чи може бути, що я помилилась у своїй інтерпретації? А може, краще спитати про це партнера, уточнити? Дуже важливо відловлювати автоматичні реакції, які обов’язково будуть вигулькувати, та вміти їх пояснити, в першу чергу собі.

3. Дійте по-новому. Впускайте у своє життя новий досвід. Навіть не пов’язаний зі стосунками. Чим більше ви будете тренувати цей психічний мʼяз — «нове не завжди небезпечне, а часто навпаки, дуже цікаве та гарне», — тим швидше ви зможете побудувати нові стосунки, в яких будете щасливі.

Тож привидів минулого боятись не варто — кожен з них дає нам підказку та напрямок для нашого особистісного росту. Але щоб побудувати щось нове, потрібно відмовитися від старого, бо зі старих матеріалів може вийти тільки те ж саме. Тому не бійтеся вивчати на свої стратегії та змінювати їх в тому темпі, який вам буде комфортним. Найчастіше цей шлях складається з купи маленьких рішень та реакцій, і одного дня ви зрозумієте, що створили абсолютно нові стосунки. Секрет в тому, що і ви вже будете зовсім іншою людиною!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі