Речник Державного департаменту США Метью Міллер спростував вчорашню заяву палестинського терористичного угруповання ХАМАС про те, що воно прийняло пропозицію про припинення вогню.

Про ситуацію навколо перемовин про припинення вогню в Газі Міллер розповів на брифінгу у вівторок, 7 травня.

«У своїх публічних заявах ХАМАС, схоже, дав зрозуміти, що вчора вони прийняли цю пропозицію. Але це не так. Вони відповіли поправками або контрпропозицією, і ми зараз працюємо над деталями», — сказав Міллер.

Відео дня

Він також повідомив, що глава ЦРУ Вільям Бернс нині перебуває в Каїрі разом з делегаціями Ізраїлю, ХАМАС і Катару.

Читайте також:
НЕ ЧЕКАЛИ: 7 травня. Ізраїльська військова техніка на КПП Рафах (Фото:Армія оборони Ізраїлю/Handout via REUTERS) Попри вмовляння США. Чому Ізраїль атакував Рафах, що буде із заручниками та хто каже Нетаньягу «йди геть» — бесіда зі Шлеймовичем

За словами представника Держдепу, йдеться про пропозицію щодо звільнення заручників, яку голова відомства Ентоні Блінкен назвав «щедрою» і на яку минулого місяця погодився Ізраїль.

Напередодні речник МЗС Катару повідомив, що реакція ХАМАС на пропозицію перемир’я була позитивною.

Переговори про припинення вогню в секторі Гази та звільнення заручників — що відомо

29 лютого повідомлялося, що переговори між Ізраїлем і ХАМАС про припинення вогню в секторі Гази і можливе звільнення заручників зайшли в глухий кут.

1 березня координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявляв, що переговори щодо перемир’я в секторі Гази тривають, і сторони обговорюють пропозицію припинити вогонь на шість місяців.

31 березня Ізраїль відправив нову делегацію до Єгипту ознайомитися з черговою пропозицією про звільнення заручників.

14 квітня ізраїльські ЗМІ повідомили, що ХАМАС відкидає пропозицію Ізраїлю про тимчасове припинення вогню та обмін заручниками, вимагаючи повного виведення військ із Гази.

17 квітня телеканал NBC News повідомив, що наразі переговори про припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників «майже заморожені».

Читайте також:
Ізраїльський танк маневрує на тлі конфлікту, що триває з угрупованням ХАМАС, недалеко від кордону з Газою. 7 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Amir Cohen) «І вам, і нам США викручують руки». На якому тлі Ізраїль розпочав воєнну операцію на півдні сектора Гази, і що буде далі — інтерв'ю NV

4 травня канал CNN повідомив, що переговори про перемир’я між Ізраїлем і палестинською організацією ХАМАС можуть призвести до угоди про припинення вогню вже найближчими днями, але деталі уточнюватимуть під час додаткових обговорень.

Під час цієї останньої зустрічі було досягнуто прогресу в розробленні технічних аспектів можливої угоди. Однак, за словами двох ізраїльських джерел, для укладення остаточної угоди може знадобитися до тижня додаткових переговорів.

5 травня Біньямін Нетаньягу оприлюднив відеозаяву, в якій наголосив, що Ізраїль не погодиться на припинення війни та виведення військ ЦАХАЛу з сектору Гази.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі