Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідники з Університету Пердью виявили, що повітря, яке виходить з офісних будівель у міських районах, може бути більш забрудненим, ніж передбачалося раніше.

Читайте також:
Щоденні показники споживання мікропластику з їжею та вдиханням на душу населення (Фото:Environmental Science & Technology) Українців це не потішить. Масштабний аналіз показав, у яких країнах люди споживають найбільше мікропластику

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Cell Reports Sustainability, під керівництвом Брендона Бура, доцента Школи цивільного будівництва Лайлса, було виявлено, що сучасні будівлі постійно виділяють леткі органічні сполуки (ЛОС) у зовнішнє повітря. Це робить їх значним джерелом забруднення міської атмосфери.

Відео дня

Команда вчених провела прямі вимірювання обміну забруднювачами повітря всередині і зовні приміщень у високопродуктивній офісній будівлі, використовуючи передові прилади для вимірювання якості повітря і систему автоматизації будівлі. Боор зазначив, що зазвичай увагу приділяють фільтрації зовнішнього повітря, що надходить у будівлі, але результати дослідження наголошують на необхідності очищення повітря, що виходить з офісів, будинків і шкіл, щоб скоротити викиди ЛОС у навколишнє середовище.

Мета дослідження полягала в точному вимірюванні вмісту ЛОС у повітрі, що надходить у будівлі та виходить із них, а також у вивченні впливу перебування людей та експлуатації будівель на перенесення ЛОС між внутрішнім і зовнішнім повітрям. Боор підкреслив, що вплив обміну повітрям між внутрішньою і зовнішньою атмосферою на забруднення міського повітря досі недостатньо вивчено.

Сучасні будівлі оснащені системами опалення, вентиляції та кондиціонування повітря (HVAC), що забезпечують поліпшену якість повітря та тепловий комфорт. Однак, коли міське повітря циркулює будівлями, його склад може значно змінюватися через взаємодію з компонентами HVAC, повітрям у приміщенні, людьми та поверхнями всередині приміщень.

Читайте також:
Нова упаковка функціональна й екологічна (Фото:pexels) З турботою про природу і про людей. У Південній Кореї розробили міцну та біорозкладну упаковку

Дослідження показало, що концентрації ЛОС усередині приміщень у 2−15 разів вищі, ніж на відкритому повітрі, і що викиди ЛОС від будівель на одиницю площі можна порівняти з викидами транспортних засобів, промисловими та біогенними викидами. Офісні приміщення було виявлено як значне джерело викидів реактивних монотерпенів і силоксанів, які широко використовують у дезодорантах, парфумерії, лосьйонах і засобах для догляду за волоссям.

Це дослідження підкреслює важливість розроблення стратегій і політики пом’якшення наслідків для поліпшення якості повітря в містах і зменшення негативного впливу на здоров’я людини та клімат.

Читати далі