Автор: Світлана Угніва

Метеорологиня Наталія Птуха попередила про те, що українців чекає пилова буря. Однак вона триватиме не більше двох днів.

Днями українців знову очікує пил, але цього разу не із Сахари, а з південного заходу, тобто з території Середньої Азії — з Каспійської Низовини. Про це NV розповіла Наталія Птуха, синоптикиня Укргідрометцентру. За її словами, через місцеві атмосферні фронти частина пилу в тому регіоні піднялася в атмосферу і летить на Східну Європу.

Відео дня

«Повітряними потоками, які спрямовані наразі до України, дрібні часточки — а, швидше за все, це буде знову просто пил — надійдуть до території країни», — пояснює експертка.

Явище спостерігатиметься переважно 28−29 травня. Найбільше воно зачепить південь, південний схід, центр, трохи й північні області, частково — західні, але найменше — північний схід, адже відповідні повітряні потоки практично оминуть Чернігівщину й Сумщину.

«Небо видаватиметься більш тьмяним. Часточки пилу будуть зосереджені переважно у верхніх шарах атмосфери», — говорить Птуха. Та за рахунок того, що у ці дні в Україні очікуються дощі, пил швидко вимиватиметься і особливого дискомфорту не завдасть, заспокоює експертка.

Менше з тим, вона дає рекомендації: «Як і минулого разу — хто схильний до захворювань дихальних шляхів або очей, варто поберегтися ці два дні, зачиняти вікна, щоб менше цей пил осідав у оселях».

Особливої загрози немає, — одночасно запевняє Птуха.

Як повідомлялось раніше, у квітні в Україну надходив пил із Сахари.

Читати далі