Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виключив відправку словацьких військ в Україну.

Про це він заявив під час години запитань до уряду в парламенті у четвер, 2 травня, коментуючи заяви президента Франції Еммануеля Макрона, пише HNOnline.sk.

«Україна не є членом НАТО. Словаччина не має нічого спільного з війною в Україні, і я дуже чітко заявляю всій Словаччині, що незалежно від того, що хтось просить нас зробити, нога словацького солдата не перетне словацько-український кордон», — заявив він.

Відео дня

Говорячи про заяву президента Франції, Фіцо зазначив, що це має бути двостороннім питанням.

«Суверенні заяви суверенних політиків — це суто справа Франції, а не Словаччини», — додав він. На його думку, подібні заяви «є кроком до Третьої світової війни».

Напередодні Макрон підтвердив можливість введення західних військ в Україну та зазначив, що таке рішення може бути ухвалене за двох умов: у разі, якщо росіяни прорвуть лінію фронту та за наявності відповідного запиту від України. При цьому він зазначив, що українська сторона поки не зверталася з таким проханням.

Можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати й відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Читайте також: Володимир Фесенко Володимир Фесенко Війська НАТО в Україні. Чи можливо це в найближчій перспективі

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

20 березня нардеп Олексій Гончаренко заявив, що Макрон розглядає два варіанти відправлення військ в Україну, один із них передбачає розміщення військового контингенту на кордоні України з Білоруссю.

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовились про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі