Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін в інтерв'ю Video NV розповів про історію створення, основні принципи роботи, міфи та стереотипи навколо найвідомішої бригади в Україні.

Авторка: Галина Булгакова

Жорін розповідає, як 3-я штурмова стала брендом, як відбувається рекрутинг до бригади, чому не всі стають штурмовиками і чи правда, що в 3-й штурмовій воюють іноземці, зокрема білоруси та росіяни.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=zc_zYGGkoWI

Заслужена репутація

«3-я штурмова має на сьогодні свою певну впізнаваність. Має сьогодні свою таку вже репутацію в українському суспільстві. І це пов’язано насправді з комплексною роботою, яка полягає не тільки в бордах і плакатах, які можна побачити в метро або на вулицях наших міст. Я вважаю, що в першу чергу, ми цю репутацію, цю впізнаваність завоювали на полі бою».

Читайте також:
Командир підрозділу Terra у складі Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ Микола Волохов з позивним Абдула (Фото:Українська правда) «Наче зберігся і потім заново зайшов». Україна має створити новий елітний ударний кулак — інтерв'ю з Абдулою з Третьої штурмової бригади

Хоча офіційно свою назву бригада отримала на початку 2023 року, історія її створення починається з першого дня повномасштабної війни.

«В кістяку цього підрозділу були здебільшого ветерани Азову. Я один з тих, хто створював Азов на самому початку, ще в 14-му році, разом з Андрієм Білецьким. І так само я один з тих, хто був на початку створення 3-ї окремої штурмової бригади. Ми одразу почали збирати людей. І на початках цей підрозділ був в рамках сил територіальної оборони. Він називався ТРО Азов».

Саме Третя штурмова разом з іншими підрозділами утримали село Мощун під Києвом і не дали росіянам просунутися далі до столиці.

«Трохи згодом, орієнтовно в березні, з ТРО наш підрозділ почав формуватись вже в склад Сил спеціальних операцій. І саме особовий склад нашого підрозділу був тим десантом, який летів на підтримку та допомогу абсолютно повністю оточеного міста Маріуполя і гарнізону, який там знаходився. Мені, наприклад, не відомо жодної подібної операції в світі такого масштабу».

З осені 22-го року формат Сил спеціальних операцій почав масштабуватися до 3-ї окремої штурмової бригади, яка, за словами Жоріна, на сьогоднішній день вже себе проявила на найважчих напрямках, які були на цій війні: звільнення Херсонщини, звільнення селищ Донецької області, важкі бої під Бахмутом і в Авдіївці.

«Те, що пережили піхотинці в Авдіївці, ну мабуть, пекло не зовсім доречне слово. Я думаю, що навіть в пеклі, скоріш за все, трохи поприємніше знаходитись, ніж те, що було в Авдіївці».

У пріоритеті — технологічність, яка рятує життя людей

Читайте також:
Українські військові стріляють з Граду (Фото:REUTERS/Sofiia Gatilova) «Програма «довга війна». Росія не збирається зупинятися на якомусь населеному пункті, Україні треба адаптуватися — Жорін

Жорін наголошує, що в пріоритеті у 3-ї штурмової — технологічність і сучасність ведення бою, і це рятує найцінніше — життя людей.

«Для нас надзвичайно важливо це, тому що ми вважаємо себе не просто підрозділом Збройних Сил, ми вважаємо себе бойовою родиною, в якій кожен піклується про свого побратима. Саме тому в нашій бригаді створена Патронатна служба, якої не існує в жодному іншому підрозділі ЗСУ. Це служба, яка піклується і про поранених, і про сім'ї загиблих, і про реабілітацію їх, і про повернення. Ми намагаємося охопити все з чим можуть бути складнощі або проблеми у нашого військовослужбовця. І саме тому наші люди абсолютно в інших умовах. Вони відчувають, що про них піклуються».

Тому, незважаючи на те, в якому пеклі доводиться майже постійно перебувати Третій штурмовій, охочих доєднатися до бригади чимало.

Читайте також:
Пораненими бійцями 3 ОШБр опікується її патронатна служба, розповів Лакі (Фото:Настя Федченко / Новинарня) У 3 ОШБр пояснили, як допомагають своїм пораненим

«В цілому цей відсоток від 30 до 50% з тих, хто приходять до нас в рекрутинговий центр, потрапляє до нас потім в бригаду».

Один із секретів популярності Третьої штурмової — вдало організований маркетинг, але заснований на реальній підтримці і братерстві.

«Одним з принципів нашої бригади є те, що ми звикли спиратись на власні сили. Ми знайдемо ресурси, ми знайдемо можливості, ми знайдемо інструменти для того, щоб цього досягнути. Так, медійна складова допомагає нам в рекрутингу, і медійна складова допомагає нам в забезпеченні нашого підрозділу. Ми цим користуємось, ми намагаємось в цьому не застрягати, а постійно розвиватись, тому що це є сучасним інструментом сучасного світу».

Рекрутинг та підготовка у Третій штурмовій бригаді

Процес рекрутингу в Третю штурмову набагато більший і ширший, ніж в уявленні більшості цивільних людей, говорить Максим Жорін. Це не просто кампанія білбордів та рекламних листівок.

Читайте також:
Тренування зі стрільби бійців 58-ї бригади у Донецькій області, 7 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Thomas Peter) «Досить м’який». Заступник командира 3-ї ОШБр дав оцінку закону про мобілізацію

«Ми для себе вважаємо, що надзвичайно важливою складовою рекрутингу є наш підхід до підготовки особового складу. Ми даємо людям можливість не просто прийти і принести документи, ми даємо людям можливість познайомитися з бригадою. Ми даємо, наприклад, таку можливість як тестовий тиждень. Більше того скажу: людині, яка потрапляє в армію, яка потрапляє в 3-тю штурмову бригаду, неможливо потрапити на лінію бойового зіткнення, не пройшовши цілий курс підготовки».

Перший базовий курс підготовки триває два місяці. Потім відбувається фахова підготовка. І далі ще продовжується процес навчання і злагодження бійця в своєму відділенні, а право називатися штурмовиком ще треба заслужити.

«Тому що не всі, хто хочуть бути штурмовиками можуть бути штурмовиками. Є такі, хто не з першого разу потрапляє. Є такі, хто приходять, не вивозять, ідуть готуються і знов приходять, і потрапляють. Є дівчинка, яка тричі приходила в рекрутинговий центр і на третій раз потрапила в лави 3-ї штурмової бригади. Тому — мотивація і бажання».

Читайте також:
Навчання добровольців, які хочуть приєднатись до 3 ОШБр, 9 січня 2024 року (Фото:REUTERS/Viacheslav Ratynskyi) «Призведе до трагедії». Заступник командира 3-ї ОШБр заявив, що на сьогодні не бачить можливості демобілізації

Жорін зазначив, що жінок, які сьогодні хочуть потрапити в Третю штурмову трохи більше, ніж бригада може прийняти і забезпечити відповідним посадами.

«Проте ті, хто дійсно хочуть, ті, хто проходять навчання, відбір, вони потрапляють. Причому потрапляють знову ж таки, незважаючи на будь-які стереотипи і міфи, вони потрапляють, в тому числі і на бойові посади».

Є в лавах Третьої штурмової і іноземці, які за словами заступника командира бригади, пройшли усі необхідні перевірки українських спецслужб.

«Серед них є і ірландець, серед них є і людина зі Сполучених Штатів, серед них є навіть білоруси і росіяни. Що стосується росіян, то це ті росіяни, які насправді вже давно поїхали з росії, які доволі довго ведуть свою боротьбу за їхнє бачення нормальної правильної Росії, боротьбу з режимом російським, здебільшого з режимом Путіна в РФ, і це ті росіяни, які раніше вже приймали участь в рамках АТО».

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі