Міністр закордонних справ Португалії Паулу Ранжел заявив, що вступ України до Європейського союзу вирішить продовольчу проблему і «має фундаментальне значення» для його країни.

Про це він заявив під час слухань у парламентському комітеті з європейських справ у середу, 8 травня, повідомляє Euractiv.

«Позиція португальського уряду щодо розширення є дуже сприятливою зі стратегічних міркувань, і з цієї причини він не має тієї стриманості або небажання, яке було у попереднього уряду», — сказав Ранжел.

Відео дня

Він також пояснив, що вступ України надасть блоку «економічну можливість», оскільки щоразу, коли відбувалося розширення, спостерігався «економічний динамізм», а також тому, що це «чітко проатлантична країна».

«Ми в Європі потребуємо атлантичних союзників», — сказав Ранжел, відкинувши ідею про те, що розширення буде «поворотом на схід».

Читайте також: Віталій Суєта Віталій Суєта Рух України до ЄС: Можливості й виклики, які вже зараз на часі

«Все якраз навпаки: це дуже проатлантичні країни, які будуть партнерами Португалії, можливо, Нідерланди, Данії, Швеції та Ірландії. Відкриваючись до Атлантики, вони надають Союзу стратегічну атлантичну глибину», — підкреслив він.

Водночас Ренжел заявив, що у разі вступу України до ЄС фермери матимуть «багато проблем», тому їм потрібно буде виплачувати компенсації.

«Це стосується й Молдови, це стосується Балкан, це стосується Грузії», — додав він, маючи на увазі інші країни-кандидати, до яких наразі належать Албанія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія, Туреччина, Україна, Молдова та Грузія.

Коментуючи нещодавні російські атаки на інфраструктуру в Україні, він сказав, що очікує «нової хвилі міграції», зазначивши, що до ЄС може прибути 8 або 9 мільйонів людей, оскільки нестача енергії «унеможливлює повсякденне життя».

Глава МЗС Португалії також прокоментував інституційну реформу на рівні ЄС, сказавши, що Лісабон волів би не переглядати договори ЄС, тому що це було б швидше і створило б менше розбіжностей, однак визнав, що, можливо, «найкращим шляхом» було б «хірургічне внесення поправок» до договорів.

Раніше Ранжел заявляв, що Португалія більше не має сумнівів стосовно вступу України до ЄС, оскільки новий уряд країни на чолі з прем'єр-міністром Луїшем Монтенегро підтримує цей крок.

Вступ України в ЄС

У вересні 2022 року Денис Шмигаль заявив у телеінтерв'ю Bloomberg, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС. Тоді ж на пресконференції у Брюсселі він сказав: «Ми маємо амбіцію найближчим часом, до кінця цього — початку наступного року, перейти саме в переговорні процедури, які передують власне наданню статусу члена ЄС».

У травні 2023-го прем'єр казав, що Україна має бути готова до вступу в Євросоюз за два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі