Попри заборону на продаж яхт до Росії, нещодавно компанія, пов’язана з Михайлом Шеломовим, племінником російського диктатора Володимира Путіна, придбала розкішний французький вітрильник Безсмертний мрійник.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider, опублікованому у вівторок, 11 червня.

Як зазначають журналісти-розслідувачі, компанія, яка обслуговує бізнес-джет Аліни Кабаєвої (ймовірної коханки диктатора Путіна), безперешкодно імпортує деталі західного виробництва. Водночас російська цивільна авіація стикається з постійними поломками через брак запчастин.

Відео дня

За даними журналістів, вітрильник Immortal Dreamer (Безсмертний мрійник) побудували у Франції 2023 року. Над дизайном цієї моделі, Lagoon Seventy 7, працював знаменитий Патрік Ле Кеман. Яхта має чотири каюти та вміщає до 18 пасажирів.

The Insider Фото: The Insider

Яхту спустили на воду на початку 2023 року, а в серпні, згідно з митними документами, які опинилися у розпорядженні The Insider, її пригнали до Росії транзитом через Туреччину.

Посередником виступила компанія Burevestnik Group. Її власник Андрій Бойко відомий як близький до Кремля імпортер яхт.

Покупцем Immortal Dreamer стало не відоме раніше ТОВ Меркурій, яке пов’язане з ТОВ Акцепт — особистою компанією Михайла Шеломова, племінника Путіна. Вартість активів, записаних на Шеломова, оцінювалася в понад мільярд доларів.

Читайте також: Країни ЄС та G7 планують посилити тиск на банки, які допомагають Росії ухилятися від санкцій — Bloomberg

Нова французька яхта коштувала Меркурію понад 5 млн доларів. За інформацією The Insider, основним джерелом фінансування для цієї компанії, пов’язаної з Шеломовим, є АТ Аротрон, яке надає гроші за договорами позики. Компанія також була спонсором відомого палацу Путіна в Геленджику. Крім цього, засновник Аротрону фігурував і як управитель офшорами друга диктатора, віолончеліста Сергія Ролдугіна.

Як зазначають розслідувачі, майже одразу після ввезення в Росію яхту Immortal Dreamer перейменували, і тепер вона називається Камчатка. Востаннє її бачили на радарах навесні неподалік Туапсе.

Читайте також:
Путін узявся за ремонт своєї другої яхти Грейсфул після арешту Шехерезади, стверджують розслідувачі (Фото:navalny.com) Басейн-танцпол і гребінець за ціною «прожиткового мінімуму». Путін у 2022 році витратив 32 млн доларів на ремонт своєї нової яхти — фото

Ні племінник Путіна Шеломов, ні компанії, пов’язані з ввезенням елітного французького парусника до Росії, не підпадають під західні санкції, пише The Insider. Також західні обмеження не перешкоджають доставляти запчастини для бізнес-джета Аліни Кабаєвої.

За словами журналістів, російська цивільна авіація потрапила під серйозний удар через санкції. Так, Аерофлоту доводиться розбирати літаки на запчастини через неможливість імпорту деталей. Однак оточення російського диктатора ці обмеження не стосуються.

Натомість Кабаєва користується літаком Falcon 7X вартістю 22 млн доларів. Цей бізнес-джет обслуговується компанією Руссэйр. Її формальними через ТОВ Бриз є троє людей: Ольга Наровська, Катерина Годзеліх і Олександр Самосюк. Усі троє «повʼязані з активами, підконтрольними друзям, родині та „гаманцям“ Путіна», пише The Insider.

Читайте також: Поки росіяни б’ються за цукор. The Sun опублікувала фото інтер'єрів 140-метрової супер’яхти Путіна із золотим туалетом та танцполом-басейном

Руссэйр не знаходиться під санкціями Заходу та продовжує отримувати запчастини для бізнес-джета Falcon. У 2023 і 2024 роках компанія ввезла десятки різних товарів для Falcon американського, французького, канадського та британського виробництва, повідомляють журналісти.

Водночас поставки для особистої авіакомпанії оточення Путіна йдуть через Туреччину, ОАЕ і Мальдіви.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі