Автор: Кіра Борисіхіна

Нещодавнє відкриття на узбережжі Техасу пролило світло на існування вимерлого шаблезубого кота в цьому регіоні.

Дослідження, опубліковане в травневому номері журналу The Anatomical Record, розкриває нові деталі про цього стародавнього хижака.

Читайте також:
Це відкриття надає важливі відомості про загадкового хижака, включно з його спорідненістю із сучасними акулами. (Фото:Vullo et al/Proceedings B) Ровесниця динозаврів. У Мексиці знайшли скам’янілості стародавньої акули

Скам’янілість, що являє собою грудкуватий камінь із парою зубів, була знайдена понад 60 років тому на пляжі Макфаддін професором Расселом Лонгом. Камінь був подарований членом палати представників США Брайаном Бебіном, який раніше був студентом Лонга. Бебін, стоматолог за професією, впізнав у цьому «камені» кістку і зуби верхньої щелепи.

Відео дня

Аспірант Джон Моретті зі Школи геонаук Джексона при Техаському університеті, який керував дослідженням, зазначив, що на перший погляд важко визначити походження скам’янілості. Однак комп’ютерна томографія виявила прихований ікло, який допоміг ідентифікувати знахідку як таку, що належить Homotherium — роду великих кішок, які бродили по Землі мільйони років тому.

Моретті пояснив, що цей кіт ще не досяг дорослого віку на момент смерті, і його характерне шаблеподібне ікло не прорізалося повністю, що дало йому змогу зберегтися. Якби ікло було повністю сформоване, воно б зламалося і не збереглося до наших днів.

Homotherium, великий кіт розміром з ягуара, мешкав в Африці, Євразії та Америці. Скам’янілості цього роду вже знаходили в Техасі, але ця знахідка вперше показує, що ці кішки блукали нині затопленим континентальним шельфом, що з'єднує Техас і Флориду. Вчені вважають, що ця ділянка суші була неотропічним коридором, яким мігрували різні тварини, такі як капібари і гігантські броненосці.

Читайте також:
Так міг виглядати троодонтид (Фото:iScience) Змінює наше уявлення про вид. У Китаї знайшли сліди незвичайного динозавра

Відкриття гомотеріїв уздовж цього коридору дає вченим уявлення про екологію цього регіону в пізньому плейстоцені. Великі хижаки, такі як ці кішки, відігравали важливу роль в екосистемі, регулюючи чисельність тварин-жертв і впливаючи на біорізноманіття.

Дослідження є частиною ширшої ініціативи з вивчення скам’янілостей Макфаддін-Біч, започаткованої 2018 року Вільямом Годвіном, куратором Музею природничих наук державного університету Сема Г’юстона. Серед співавторів дослідження також значаться Діна Флорес, Крістофер Дж. Белл, Адам Хартстон-Роуз і Патрік Дж. Льюїс.

Читати далі