Автор: Анастасія Печенюк

Суперкомп’ютер Aurora на базі процесорів Intel подолав важливий бар'єр продуктивності та став найшвидшою системою штучного інтелекту у світі.

Суперкомп’ютер Aurora, який є величезною системою з 21 248 процесорами Intel Xeon серії CPU Max і 63 744 блоками Intel Data Center серії GPU Max, досяг результату в 1,01 екзафлопс. Цей показник демонструє, скільки операцій з рухомою комою за секунду виконує обчислювальна система. Це більш ніж мільярд мільярдів операцій на секунду.

Відео дня

«Суперкомп'ютер Aurora посів друге місце за високопродуктивним тестом LINPACK (HPL), але подолав бар'єр екзамасштабу в 1,012 екзафлопс, використовуючи 9234 вузла або лише 87% системи. Суперкомп’ютер Aurora також посів третє місце в тесті високопродуктивного сполученого градієнта (HPCG) зі швидкістю 5612 терафлопсів на секунду (TF/s) з 39% машини», — пише Intel.

Кращий результат у 2022 році показав інший американський суперкомп’ютер Frontier, який досяг позначки 1,102 екзафлопса. Нагадаємо, Frontier і зараз залишається лідером за продуктивністю в класичних задачах. Цей суперкомп’ютер, оснащений процесорами AMD, видає 1206 екзафлопс.

Читати далі