У неділю, 26 травня, президент Франції Емманюель Макрон прибуде до Німеччини з триденним державним візитом. Це буде перша поїздка французького лідера до Німеччини за 24 роки.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що після візиту Макрона до Берліну, Дрездену і Мюнстеру відбудеться двостороннє засідання Кабінету міністрів. Таким чином Франція та Німеччина прагнуть показати єдність перед парламентськими виборами до ЄС у червні.

Відео дня

Поїздка Макрона буде розглядатися як перевірка німецько-французьких відносин, які визначають політику ЄС у часи серйозних викликів — від війни Росії проти України до можливого обрання Дональда Трампа президентом США.

Reuters пише, що Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц мають різні стилі керівництва. Вони також публічно конфліктують з різних питань — від оборони до ядерної енергетики.

Читайте також: Шольц написав жорстку колонку для Economist, у якій передрікає поразку Путіна

Однак зараз лідери досягли компромісів у різних сферах, що дозволило ЄС «виступати більш об'єднаним фронтом».

Директор аналітичного центру Eurasia Group у Європі Муджтаба Рахман вважає, що візит Макрона до Німеччини є «спробою на найвищому політичному рівні продемонструвати, що відносини працюють».

Читайте також:
Президент Франції Еммануель Макрон 22 травня 2024 року (Фото:LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS) «А заявляв, що готовий до миру». Макрон розкритикував Путіна за відмову від олімпійського перемир’я

«Але все ще існують фундаментальні прогалини з основних питань, які нависають над ЄС», — зауважив Рахман.

Однією з ключових таких прогалин є європейська оборона, зокрема, якщо Трамп переможе на президентських виборах у США.

Франція, яка має ядерну зброю, наполягає на тому, що Європа має бути більш самостійна в питаннях оборони.

Водночас Німеччина заявляє, що немає надійної альтернативи військовій співпраці із США, оскільки Європа не має часу чекати, поки її оборонна промисловість буде готова до таких загроз, як агресія Росії, зазначає Reuters.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі