Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до приміщення парламенту в умовах дії воєнного стану.

Про це йдеться у заяві на сайті Ради.

Крім того, зазначається, що у вівторок, 7 травня Стефанчук та керівник апарату Ради В’ячеслав Штучний провели зустріч із журналістами та поінформували їх про особливості роботи медіа у пресцентрі Ради, зокрема, щодо дій під час оголошення повітряної тривоги.

Відео дня

Повідомляється, що наразі для представників медіа створено необхідні умови для висвітлення роботи єдиного законодавчого органу: спеціально обладнані робочі місця, місце для брифінгу, запису інтервʼю, трансляції засідань тощо.

Під час зустрічі Стефанчук наголосив, що, попри обмеження під час дії воєнного стану, вкрай важливо, щоби журналісти мали можливість висвітлювати діяльність єдиного законодавчого органу.

Він також поінформував, що, з огляду на необхідність дотримання безпекових вимог, їх максимальна кількість у пресцентрі може становити до 30 осіб.

Читайте також:
Верховна Рада (Фото:Наталія Кравчук / NV) Ротаційний принцип і «парламентський клуб». Нардепи розповіли, за яких умов журналістів пускатимуть у Раду

Нардеп від Європейської солідарності Олексій Гончаренко уточнив, що журналістів пускатимуть лише в кулуари Ради, а не в зал засідань.

Пізніше він додав, що представникам преси дозволять перебувати лише в малому приміщенні на третьому поверсі, а не в кулуарах парламенту.

За словами Гончаренка, всього в Раді зараз 25 журналістів.

«Їм не дозволяють нікуди ходити, просто можуть дивитись мою трансляцію чи ставити питання депутатам», — написав нардеп.

Робота журналістів у приміщенні Верховної Ради в умовах воєнного стану

З початку повномасштабного вторгнення Росії журналістів не допускали до засідань Верховної Ради України через високі ризики. У вересні 2022-го Рада ухвалила постанову, якою заборонила трансляцію засідань в режимі реального часу.

1 травня керівник апарату парламенту В’ячеслав Штучний повідомляв, що журналістам повернули доступ до Ради у такому ж режимі, як і під час пандемії коронавірусу. За його словами, під час засідання у будівлі зможуть перебувати 20−30 представників ЗМІ. Юрчишин того ж дня заявляв, що представники ресурсів, які не зареєстровані в Україні як медіа, не матимуть доступу до засідань Верховної Ради.

2 травня він уточнив, що після того, як журналісти отримають доступ до засідань Ради, вони працюватимуть на ротаційній основі через відсутність місць в укриттях. Також представникам ЗМІ буде заборонено вести онлайн-трансляції з парламенту.

Як зазначив Юрчишин, деяким журналістам потрібно буде пройти акредитацію. Також для надання допуску враховуватимуть наявність публікацій про роботу парламенту. Він додав, що планується створення так званого парламентського клубу журналістів.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі