В ніч з 11 на 12 травня пройшов 68-й Міжнародний пісенний конкурс Євробачення 2024, якій виграла Швейцарія і співак Nemo. Нагадуємо захопливий виступ переможця.

Євробачення 2024 — як пройшов гранд-фінал

Співак Nemo виграли Євробачення 2024 із вражаючою сумою 591 бал — 365 віддали національні журі і 226 балів — глядачі.

Nemo виступили на сцені конкурсу із піснею The Code. Швейцарский співак визначає себе, як небірана людина (гендерна ідентичність, що не входить у бінарну систему маскулінної або фемінної ідентичностей, тому застосовуються щодо себе займенник вони), і вони стали першою в історії небінарною людиною, яка виграла Євробачення.

Відео дня

В своїй пісні Nemo розповідає про пошук себе і визначення власної ідентичності, яке в результаті дарує свободу сприйняття себе. Назва пісні The Code перекладається українською як Код. А в приспіві вони розповідають про те, що зламали цей код. Виступ Nemo вийшов життєрадісним, захопливим і театралізованим.

Нагадуємо, яким був виступ Nemo, який захопив глядачів і національні журі.

https://www.youtube.com/watch?v=CO_qJf-nW0k

Також Nemo і його пісня отримали ще дві нагороди Євробачення — Премію Марселя Безансона — професійну нагороду для учасників Євробачення. Nemo отримали її одразу в двох категоріях — Художній приз (за артистичні досягнення за результатами голосування коментаторів) і Приз композиторів (за кращу і оригінальну композицію) за пісню The Code.

68-й Міжнародний пісенний конкурс Євробачення приймала Швеція завдяки перемозі співачки Loreen із піснею Tatoo. І це була друга перемога Loreen Євробачення. Вперше це сталося у 2012 році із піснею Eurphoria. Швеція приймала Євробачення всьоме. Загалом у цьогорічному конкурсі взяло участь 37 країн, щоправда Нідерланди була дискваліфіковану у гранд-фіналі. Люксембург повернувся на конкурс після 31-річної відсутності. Востаннє країна брала участь у конкурсі 1993 року. У першому півфіналі виступило 15 країн, зокрема і Україна. У другому півфіналі — 16 країн.

Україну на Євробаченні 2024 представляли українські виконавиці alyona alyona і Jerry Heil із піснею Teresa&Maria. За результатами гранд-фіналу українки посіли третє місце. Із цією піснею вони перемогли у Нацвідборі на Євробачення 2024.

Читайте також: Тріумф небінарної особи. Хто такий Nemo зі Швейцарії, який переміг на Євробаченні 2024 Редактор: Юлія Найденко Читати далі