На Каннського кінофестивалі відбулась прем'єра фільму російського режисера Кірілла Серебреннікова Лімонов: Баллада про Едічку. Українці гостро відреагували на цей показ.

На третьому році повномасштабної війни Каннський кінфестиваль включив до програми основного конкурсу стрічку російського режисера, якого в Європі вважають дисидентом і опозиційним до діючої влади в РФ. У фестивалі він бере участь із фільмом Лімонов: Баллада про Едічку про російського політичного діяча і письменника, голову Націонал-Більшовицької партії Росії та опозиційного руху Інша Росія, який відзначався українофобськими, шовіністичними і ксенофобними висловлюваннями, був визнаний персоною нон-грата в Україні. Помер у березні 2020 року. Фільм заснований на романі французького письменника Еммануеля Каррера Лімонов.

Відео дня

«Відірваний від реальності, пов’язаний з російськими грошима» — таким би був правильний девіз цього Каннського кінофестивалю. Спостерігати за світлом у моєму саду тепер набагато важливіше та приємніше, ніж відвідувати цю подію. Я дуже рада, що мені більше не потрібно бути там, вдаючи, що це важливо, значуще або якось пов’язане зі створенням хороших фільмів", — так відрегуавала на показ фільму в Каннах українська режисерка Марина Степанська.

https://www.facebook.com/stepanska.m/posts/pfbid02is6o4jKoRyRWF5ar7w6px6xhAf1FJK4DAaKgiZeHwkxYoVbPPFaReTLEavLJzX1Sl

Під постами про прем'єру фільму в офіційних соцмережах Каннського кінофестивалю українці реагують на повідомлення та пояснюють організаторам фестивалю та відвідувачам, чому участь у фестивалі російського режисера — це не гідне рішення під час кривавої та неспровокованої війни Росії проти України. Українці залишають коментарі англійською мовою для міжнародної спільноти, яка буде їх читати. І часто додають до коментаря хештег #russiaisaterroriststate. І що не так із фільмом про Лимонова.

@скріншот/Cannes Film Festiva/Instagram Фото: @скріншот/Cannes Film Festiva/Instagram

«Як завжди, ганьба цій команді та куратору, який надає їм силу голосу… Цей режисер визнав свою прихильність до російського тероризму. Цей хлопець терпить людей, які вторгаються в Європу. По-перше, ви даєте їм шанс вторгнутися на фестиваль, по-друге, вони вторгнуться у вашу країну».

«Чому ви підтримуєте людей, які підтримують владу Путіна і своєю мовчазною бездіяльністю допомагають вбивати українців? Цей фільм — романтизація образу чергового російського імперіаліста. фестиваль відірваний від реальності».

«Фільм, присвячений вождю російської більшовицької та фашистської партії, від режисера, який захищає російських олігархів і російських солдатів на Каннському кінофестивалі. І це не жарт і не сон! Що далі, ретроспектива фільмів Ріфеншталь про Гітлера та Третій Рейх? Каннський кінофестиваль, це повна моральна деградація та відсутність співчуття до тисяч жертв російського геноциду українців».

«Ганебно віддавати трибуну представникам цієї країни в той час, коли вона веде загарбницьку геноцидну війну і руйнує цілі міста в Україні, знищуючи життя мільйонів людей».

«Як це можливо? Це вже не випадковість, можна зробити висновок, що ви підтримуєте заяви представників країни-терориста».

«Спонсори вбивства українців».

«Яка ганьба! Така неповага до українців, які захищають демократію, а ви даєте слово росіянам, щоб вони ділилися своєю пропагандою!».

«А як же фосфорні та касетні бомби, ракети, які летять з Москви на Київ і по всій Україні».

@скріншот/Cannes Film Festival/Instagram Фото: @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram Фото: @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram Фото: @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram Фото: @скріншот/Cannes Film Festival/Instagram

«Платформа Каннського фестивалю, що сприяє геноциду. Бо російські 100 рублів — це все одно російські 100 рублів».

https://twitter.com/twins_mad/status/1792779375181742421 @скріншот/Festival de Cannes/Twitter Фото: @скріншот/Festival de Cannes/Twitter @скріншот/Festival de Cannes/Twitter Фото: @скріншот/Festival de Cannes/Twitter @скріншот/Festival de Cannes/Twitter Фото: @скріншот/Festival de Cannes/Twitter

Нагадаємо, у 2022 році Кирилл Серебреніков брав участь у Каннському кінофестивалі та на пресконференції, присвяченій показу його фільму Дружина Чайковського, висловився проти «скасування» російської культури через напад РФ на Україну та закликав допомагати сім'ям російських військових і росіянам-переселенцям, а також пом’якшити санкції проти російських олігархів.

Читайте також: З новими фільмами Копполи і Соррентіно. Сьогодні стартує 77-й Каннський міжнардний кінофестиваль Редактор: Юлія Найденко Читати далі