Автор: Дмитро Тузов

Мартина Богуславець, голова Антикорупційного центру Межа вважає, що могли виводитися десятки мільйонів гривень на фіктивні фірми, які займаються будівництвом фортифікацій в Харківській області. Що вдалося з’ясувати, вона розповіла в інтерв'ю Radio NV.

— Розкажіть нам коротко, будь ласка, про антикорупційний центр Межа, який ви очолюєте. Зазвичай, які справи в фокусі вашої уваги?

— Наша команда останніх вісім років проводить антикорупційну експертизу нормативно-правових актів, оцінку наявності корупційних ризиків у сфері відбудови, у публічних закупівлях.

Відео дня

За останні декілька місяців і навіть за останній рік нам здалися дуже деструктивними з погляду корупційних ризиків процеси, які відбувалися на Харківщині. І фінансовий моніторинг говорив про те, що десятки мільйонів виводяться на фірми, які [займаються] фортифікаціями.

Читайте також:
Будівництво оборонних укріплень у Харківській та Сумській областях. Березень 2024 року (Фото:instagram/libkos) «На позиціях треба копати». Ми маємо визнавати, що зробили не так, і виправляти — Федоренко з 92-ї ОШБр, що воює на півночі Харківщини

Ці фірми створені буквально за декілька днів до того, як ці десятки мільйонів виводяться. І БЕБ відкривало кримінальне провадження, і керівниця апарату Харківської обласної військової адміністрації [Вікторія Белявцева] отримувала підозру від НАБУ за привласнення коштів, які виділялися на гуманітарні потреби.

Це все нас налаштувало на дуже дивний вайб з погляду того, що відбувається на Харківщині через корупційні ризики. І ми вирішили [це дослідити], оскільки питання по фортифікаціях дуже болюче, гостре, велика кількість уваги до цього питання була приділена з боку посадовців, з боку керівництва держави.

Перше, що я хочу сказати: всю інформацію, яка міститься в нашій останній публікації, ми знайшли у відкритих джерелах, в системі публічних закупівель Прозоро. Йдеться зараз про 366 мільйонів — на таку суму укладалися угоди на постачання деревини для будівництва фортифікації на Харківщині із фірмами, які, на нашу думку, мають дуже серйозні ознаки фіктивності.

Ми в команді усі юристи, і тому ми точно знаємо юридичні ознаки такої фіктивності, і можемо це якісно перевірити. Але навіть юридичної освіти не треба для того, щоб зрозуміти, що коли десятки мільйонів гривень переводяться, за даними Spending (офіційний державний вебпортал з відкритими даними про використання розпорядниками та одержувачами публічних коштів державного та місцевих бюджетів — Ред.), на ФОП, щодо [власника] якого вже є вирок в судовому реєстрі… Йдеться про особу пана [Ігоря] Чауса, [який] вкрав пляшку віскі в АТБ і йому треба відбути 100 годин громадських робіт. Або коли такі мільйони виводяться на фірми, де власниця в стані алкогольного сп’яніння вчиняла домашнє насильство щодо своєї матері або позбавлена батьківських прав.

Читайте також: «Потрібен розбір польотів». У Харківській ОДА розповіли про побудову фортифікацій на півночі області перед проривом РФ

Тобто приблизно можна зрозуміти і без юридичної освіти, про який контингент людей йдеться. І саме на такий контингент і створювалися ці фірми.

Читати далі