Вишиванка — особлива національна традиція всіх українців. У День вишиванки всі українці, як на Батьківщині, так і за кордоном, одягають народний вишитий одяг, підтримуючи цим етнічну культурну традицію.

День вишиванки в Україні щорічно відзначають у третій четвер травня. 2024 року День вишиванки припадає на 16 травня. Це свято сприяє єднанню та культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Відео дня

На свято заведено одягати вишиванку, брати участь у різних акціях і флешмобах. Часто вихідці з різних областей України вдягають вишиванку свого краю, тим самим підтримуючи та популяризуючи традиції свого округу. Так, кожен регіон України має свої особливості вишиванок:

  • На Полтавщині вишиванки обробляються білими нитками, дуже рідко червоними або сірими.
  • На Харківщині техніці вишивання притаманні своєрідні поліхромні орнаменти, що створюються напівхрестиком або хрестиком.
  • Вишивки Полісся — прості й чіткі за композицією. Ромбоподібна лінія геометричного візерунка часто повторюється кілька разів по всій площі вишиванки.
  • На Волині створюються вишиванки зі своєрідною вишивкою, геометричними візерунками, чіткими і простими за композицією, виконаними червоною ниткою на біло-сірому полотні.
  • У південних районах України переважають рослинні мотиви.
  • Вишиванкам Київщини притаманний рослинно-геометричний орнамент зі стилізованими гронами винограду, кольором хмелю або восьмипелюстковими розетками, ромбами та квадратами. Основними кольорами є білий, коралово-червоний і чорний.

День вишиванки 2024: привітання у віршах українською мовою

***

Сорочку мати синові вишивала

І душу, і серце у вишивку вкладала.

Як пам’ять народної відголоски,

На полотні з’являлися візерунки,

Де кожен хрестик — це життєві миті.

Мережила по білому блакить,

Лягала ниточка до ниточки мрійливо.

Дитині б долю вишити щасливу,

Щоб оберегом стала для синочка

Руками матері вишита сорочка.

З Днем Вишиванки!

***

Я одягну вранці

Білу вишиванку,

Заплету в косу

Я заплету в косу червоний мак,

Умиюся росою

Із зілля на світанку

І піду між людьми так.

Нехай всі навколо

День новий зустрічають,

Нехай співають голосно

Радісних пісень,

Бо сьогодні свято,

І весело святкують

День вишиванки!

***

На свята вся родина

Мама, тато і навіть я,

Вишиванки одягаємо

У центрі міста ми гуляємо.

Нехай усі знають, що батьківщина

Любити матусю — Україну!

***

Вишиванка, вишиванка, вишиванка,

я одягну її вранці,

і причешуся, причешуся,

і посміхнуся з радісною посмішкою.

Тому що сьогодні святе

ми будемо святкувати

і співати пісні.

На весь світ говорити,

бо в нашої Вишиваночки

сьогодні свято.

Привітання з Днем вишиванки 2024 року в прозі

***

Вітаю з чудовим святом самобутньої, неповторної, мальовничої української культури — з Днем вишиванки. Вона символізує зв’язок поколінь, пробуджує високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Бажаю зміцнення української ідентичності задля процвітання нашої країни.

***

Зі святом, із Днем вишиванки! Українські традиції — одні з найкрасивіших у світі. І в наших із вами силах поширити їх, розповісти про них усім. Одягайте свої вишиванки і нехай увесь світ побачить, якою прекрасною є наша Україна та її символи!

***

Сьогодні хочу привітати всіх українців. Зі святом одного з найголовніших символів нашої національної самобутності — з Днем Вишиванки. Вишиванка — одяг вільних людей.

***

Нехай День вишиванки зітре кордони та об'єднає українців у всьому світі, а мудрість і сила тисячолітньої традиції дасть нам натхнення. Бажаю зміцнення української ідентичності заради процвітання України!

***

Вітаю з Днем вишиванки! Чудового настрою та яскравих вражень! Нехай це народне свято стає дедалі популярнішим з року в рік, а життя прекраснішим і яскравішим!

День вишиванки в Україні: привітання в картинках

З Днем вишиванки 2024 (Фото: NV) З Днем вишиванки 2024 / Фото: NV День вишиванки – вітання (Фото: NV) День вишиванки – вітання / Фото: NV День вишиванки в Україні - вітання у віршах, прозі, смс, картинках (Фото: NV) День вишиванки в Україні — вітання у віршах, прозі, смс, картинках / Фото: NV З Днем вишиванки 2024 - вітання (Фото: NV) З Днем вишиванки 2024 — вітання / Фото: NV Редактор: Альона Дука Читати далі