Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) DTEK Oil&Gas Production B.V., холдингової компанії ДТЕК Нафтогаз, на рівні CC.

Також підтверджено пріоритетний незабезпечений рейтинг його єврооблігацій, випущених через NGD Holdings B.V., на рівні CC з рейтингом зворотності активів RR4. «Рейтинг CC відображає високі операційні ризики ДТЕК Нафтогаз, пов’язані з її діяльністю в Україні, слабку та невизначену ліквідність (особливо через початок щорічних виплат за єврооблігаціями у грудні 2023 року та волатильність оборотного капіталу), а також валютну невідповідність між вираженими у доларах зобов’язаннями за єврооблігаціями та гривневими продажами на внутрішньому ринку», — зазначили у Fitch Ratings, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відео дня Читайте також:
Fitch підвищив рейтинг Нафтогазу до CC (Фото:Aristegui Noticias/Facebook) Ризики залишаються. Fitch Ratings підвищила рейтинг Нафтогазу, але є нюанси

Fitch додає, що хоча компанія продовжує здійснювати виплати за єврооблігаціями за підтримки дочірніх компаній, її доступ до іноземної валюти обмежений через мораторій Національного банку України (НБУ) на транскордонні валютні платежі.

Агентство нагадало, що 2023 року компанія продовжила обслуговувати свої доларові єврооблігації з терміном погашення у грудні 2026 року: загальна сума виплат за ними становила приблизно $80 млн, включно з двома купонними платежами в червні та грудні, а також погашенням основної суми боргу в розмірі $50 млн у грудні. ДТЕК Нафтогаз необхідно буде здійснити аналогічні платежі у 2024 і 2025 роках з остаточним погашенням основної суми боргу, що залишилася, у розмірі $275 млн у 2026 році.

«У нас обмежена інформація про спроможність ДТЕК Нафтогаз здійснювати такі виплати через обмеження НБУ і волатильність оборотного капіталу. Крім того, у нас немає достатньої інформації, щоб оцінити ймовірність продовження підтримки з боку дочірніх компаній», — вказало Fitch, за оцінками якого залишок грошових коштів компанії на кінець 2023 року був мінімальним.

За його даними, після введення мораторію компанія лише одного разу отримала такий дозвіл у першому півріччі 2022 року, а новий дозвіл для виплат за єврооблігаціями у 2024 році перебуває на розгляді Національного банку.

Згідно зі звітом, ДТЕК Нафтогаз продовжує видобуток, оскільки його виробничі активи в Полтавській області розташовані доволі далеко від нинішньої лінії фронту (200−250 км), однак рішення про скорочення бурових робіт на тлі невизначеності призвело до падіння видобутку приблизно у 2023 році до приблизно 1,4 млрд куб. м, що на 30% менше порівняно з 2021 роком. «Ми припускаємо, що видобуток DOG продовжить знижуватися», — написало Fitch, закладаючи в прогноз невисокі капітальні витрати на рівні близько 1,4 млрд грн на рік до 2027 року.

На його думку, середні ціни реалізації природного газу ДТЕК Нафтогаз знизяться приблизно до $240 за тис. куб. м у 2026 році з приблизно $310 за тис. куб. м у 2023 році, що відображає зміни в європейських цінах на природний газ, що призведе до скорочення EBITDA до менш ніж $150 млн у 2026 році з приблизно $400 млн у 2023 році.

Водночас агентство прогнозує, що валовий левередж ДТЕК Нафтогаз залишиться помірним, збільшившись приблизно до 2x у 2024 році з 1,2x у 2023 році. ДТЕК Нафтогаз — приватна компанія з видобутку природного газу в Україні, що є частиною DTEK Group B.V., яка в кінцевому підсумку контролюється СКМ Ріната Ахметова.

Раніше повідомлялося, що в червні 2023 року Fitch підтвердило рейтинг України на рівні СС.

У грудні 2023 року у Fitch поліпшили прогноз щодо ВВП України.

У лютому 2024 року у Fitch зазначали, що шість із семи рейтингованих українських банків мають достатню капіталізацію

Рейтинги Fitch Ratings

  • AAA — найвищий рівень кредитоспроможності;
  • AA — дуже високий рівень кредитоспроможності;
  • A — високий рівень кредитоспроможності;
  • BBB — достатній рівень кредитоспроможності

Спекулятивний клас

  • BB — рівень кредитоспроможності нижче достатнього;
  • B — суттєво недостатній рівень кредитоспроможності;
  • CCC — можливий дефолт;
  • CC — висока ймовірність дефолту;
  • C — дефолт неминучий;
  • RD — обмежений дефолт;
  • D — дефолт

Редактор: Олена Коваленко Читати далі