Автор: Анастасія Печенюк

Amazon і Гарвардський університет створили «квантову мережу», яка передала заплутаний фотон від одного квантового комп’ютера до іншого. Він подолав 35 кілометрів оптоволоконним кабелем.

Дослідники з Гарварду та AWS Center for Quantum Networking Amazon розмістили набір вузлів навколо Бостона (Массачусетс, США), щоб створити мережу, здатну «ефективно ловити, зберігати й передавати інформацію, що від початку зберігалася у світлі».

Відео дня

Під час своїх експериментів команда взяла кубіт, закодований у фотон, і відправила його через підземну оптоволоконну мережу. В AWS стверджують, що під час дослідів квантово заплутаний фотон подолав понад 35 кілометрів.

«Команда вчених створила 35-кілометровий зв’язок, який може передавати та зберігати квантову інформацію більше секунди за допомогою унікальної квантової пам’яті: атомного дефекту в алмазі під назвою Silicon Vacancy Center (SiV)», — інформують дослідники.

Подібно до Інтернету, відомого нам, квантові мережі відправляють інформацію, яку несе світло (у цьому разі — квантово заплутані фотони). Але в цьому випадку для того, щоб запобігти розсіюванню фотонів на великій відстані, також використовують «ретранслятори», які мають надсилати фотони, не порушуючи їхню заплутаність і не змінюючи інформацію. Вчені зазначають, що їхні експериментальні вузли використовують порожнини в алмазах, які «затримують світло і змушують його взаємодіяти з квантовою пам’яттю». Ці вузли можна виробляти масово за допомогою наявних технологій.

Дослідники визнають, що потрібно ще багато вдосконалень, перш ніж ця квантова мережа стане масштабованою і комерційно життєздатною.

Читати далі