Редактор інтернет-видання Цензор.нет Юрій Бутусов в інтерв'ю Radio NV різко розкритикував розпочате ДБР кримінальне провадження щодо командирів 125-ї бригади територіальної оборони у зв’язку з наступом Росії у Харківській області.

В ефірі Radio NV Бутусов наголосив, що досвід аналогічних кримінальних справ щодо втрати Соледара, Бахмута та Авдіївки відчить про те, що такі справи є виключно політичним процесом, щоб «призначити винними» посадових осіб найнижчої ланки — солдат та молодших офіцерів — та «вивести з-під відповідальності» тих, хто відповідає за організацію та планування бойових дій на вищому рівні.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=irN-9apHGfU

«Висновки завжди неадекватні», — заявив журналіст.

Він зазначив, що хотів би отримати чітку відповідь від Ставки верховного головнокомандувача про те, чому після чотирьох місяців підготовки до відбиття наступу окупантів на Харківщині, коли «все всіх задовольняло», виявилося, що ОТУ Харків не готове до відбиття наступу, а його командрувача Юрія Галушкіна змінили.

Читайте також:
Юрій Содоль (Фото:Командування Об'єднаних Сил ЗС України / Facebook) Скандал на східному фронті. За що критикують нового командувача ОСУВ Хортиця Содоля

Бутусов констатував, що про те, хто доповідав, що «оборона побудована, організована, укріплення вириті, все зроблено», треба запитати у тих, хто контролював, планував та відповідав за оборону Харківщини на вищому рівні.

«А у нас знову командири батальйонів мають відповідати. Що командир батальйону може зробити? Там нам нарізали завдання — смуга оборони батальйона 10−12 кілометрів; і 200 людей для того, щоб це все тримати. Що вони можуть зробити? Стояти на смерть, померти разом з усіма на позиціях? Це цього чекає ДБР? Якщо ДБР хоче, щоб солдати стояли на смерть, значить ДБР має також мобілізуватись в повному складі і показати приклад, як це виконувати, а не сидіти і займатися перекладанням папірців», — заявив журналіст.

Він нагадав, що командувачем ОТУ Харків Галушкіна призначив командувач ОСУВ Хортиця Юрій Содоль, якого немає у списку 28 командирів, до яких є претензії у ДБР, хоча він, так само, як Галушкін, має відповідати за обстановку.

Читайте також:
За словами Романа Костенка, поява інформації про розслідування ДБР щодо командирів 125-ї бригади може виглядати як дискредитація (Фото:125 окрема бригада територіальної оборони Збройних сил України via Facebook) «Одразу сказали, що військові винні». Нардеп Костенко розкритикував розголос розслідування щодо командирів 125-ї бригади

«Вони були разом. Були вони не на позиціях (на жаль, генерали на позиції не їздять), а були в штабах — у штабі бригади і штабі батальйону. Подивились обстановку, їм все розповіли — про те, що фактично наші війська — це маленький тонкий ланцюжок окремих, ізольованих один від одного без взаємозв'язку опорних пунктів, що немає ніяких тактичних резервів, що немає вогневої підтримки, що противник накопичується з того боку кордону, по ньому не завдається ураження, що мін недостатньо протипіхотних. Все це було зрозуміло і відомо, але, на жаль, жодних правильних висновків в цій ситуації не було зроблено», — пояснив Бутусов.

Журналіст додав, що війська почали відхід після того, як було провалене планування, а суть кримінальної справи ДБР полягає в тому, щоб показати, що винна якась конкретна бригада чи якийсь конкретний підрозділ, а «генерали все правильно робили».

«Головне, що там не дає пояснень, ні генерал Содоль, який командує цією ділянкою, як командувач ОТГ Харків. Його немає в справі чомусь. У справі не фігурує головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, хоча він це контролює. Немає Ставки верховного головнокомандування, а верховний головнокомандувач [Володимир] Зеленський особисто кілька разів приїжджав на Харківщину, фотографувався на якихось укріпленнях (я не знаю на яких, але не на кордоні, де йдуть бої), контролював також обстановку, доповідав, що ми готові», — заявив також Бутусов.

Розслідування щодо командиків 125-ї бригади

Читайте також:
У 125-й бригаді тероборони назвали заяву про неготовність до наступу Росії та залишення позицій «вкрапленням відвертої ІПСО» (Фото:125 окрема бригада територіальної оборони Збройних сил України via Facebook) «Вкраплення відвертої ІПСО». 125-та бригада тероборони відповіла на звинувачення у неготовності до наступу РФ на Харківщині

10 травня стало відомо, що ДБР почало розслідування причин прориву російською армією українського кордону у Харківській області.

Про це йдеться у матеріалах справи, опублікованих у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, під час досудового розслідування було встановлено, що причиною такого стрімкого просування ЗС РФ могло стати залишення підрозділами 125-ї окремої бригади територіальної оборони своїх бойових позицій у районі сіл Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне і Гатище.

У результаті цього штурм росіян довелося відбивати силами і засобами другого ешелону лінії оборони.

Крім того, через відступ українські війська зазнали втрат особового складу та бойової техніки.

Слідством встановлено, що причиною цього могло стати «недбале ставлення до військової служби» командування 125-ї бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ї механізованої бригади та 172-го окремого стрілецького батальйону, які «не організували належним чином оборону позицій».

30 травня повідомлялося, що у справі допитали російських військових, які потрапили в полон під час травневого наступу Росії у Харківській області.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі