На своєму євроінтеграційному шляху Україна має виконати ряд завдань, які є обов’язковими вимогами з боку ЄС для країн-кандидатів на вступ до Євросоюзу. Більшість цих вимог так чи інакше стосуються цінностей прав людини, поваги до людської гідності, свободи і демократії.

Бізнес — не виняток. Дотримання прав людини у бізнесі є одним з ключових принципів сталої підприємницької діяльності за європейським зразком, які також не оминуть український бізнес. Цьому сприяють як наявні законодавчі рамки ЄС, так і нові регуляції, які спонукатимуть компанії докладати зусиль, щоб мінімізувати негативний вплив бізнес-діяльності на права людини та довкілля відповідно до стандартів ООН та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Відео дня

Відбудова України, залучення європейського бізнесу та стандарти прав людини — що у них спільного?

Розширення українського бізнесу на європейський ринок та посилення партнерства з міжнародними компаніями є важливою складовою повоєнного відновлення України. Бізнеси — як європейські, так і українські — вже зараз беруть активну участь у відбудові України.

Зменшення та усунення негативних наслідків для прав людини, спричинених підприємницькою діяльністю, повага і толерантність, екологічний підхід, забезпечення рівних прав і можливостей — ключові засади, на які має спиратися наша країна в процесі інтеграції на європейський ринок. Ці засади також закладені і в План для Ukraine Facility на 2024−2027 роки, за яким Європейський Союз надає 50 млрд євро для підтримки України.

Тож, з одного боку, українські компанії орієнтуються на ринки ЄС і на європейські бізнеси як на такі, що працюють відповідно до Керівних принципів ООН щодо бізнесу та прав людини та дотримуються забезпечення прав людини, в тому числі, й у бізнесі. З іншого — українське громадянське суспільство звертається до ЄС із закликами бути послідовними у відстоюванні більш стійкого і відповідального ведення бізнесу.

freepik Фото: freepik

Чи постане необхідність дотримуватись стандартів бізнесу і прав людини після того, як Україна стане частиною ЄС?

Інтеграція стандартів відповідального ведення бізнесу є компонентом набуття Україною членства в ЄС та ОЕСР. Якщо Україна хоче стати повноцінним гравцем на європейському бізнес-ринку, права людини також мають бути в пріоритеті бізнесу.

До того ж, законодавче регулювання Європейського Союзу щодо бізнесу та прав людини продовжує швидко розвиватися, зокрема були прийняті Європейська зелена угода, План дій з циркулярної економіки, План дій ЄС з демократії та прав людини 2020−2024, а також регулювання щодо розкриття інформації, пов’язаної зі сталим розвитком та правами людини.

Серед останніх нововведень — 23 квітня 2024 року Європейський парламент проголосував за нову директиву, яка дозволить ЄС заборонити продаж, імпорт і експорт товарів, виготовлених з використанням примусової праці.

freepik Фото: freepik

Ще один важливий крок — схвалення Директиви Європейського Союзу про належну обачність з корпоративної сталості (Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD), яка буде остаточно погоджена до кінця травня 2024 року. Щойно ця Директива стане частиною європейського правового порядку, великі компанії в ЄС будуть зобов’язані проводити заходи належної обачності щодо прав людини та довкілля у власних операціях, а також операціях своїх дочірніх компаній, прямих і непрямих бізнес партнерів у всьому ланцюжку діяльності.

Що може зробити український бізнес вже зараз, щоб відповідати вимогам ЄС щодо відповідального бізнесу?

Хоча Директива ЄС щодо належної обачності набуде чинності поступово, впродовж трьох наступних років, вже зараз важливо розпочати необхідну підготовку та запровадити в політики та операційну діяльність компанії процедуру належної обачності. Адже навіть якщо компанія не підпадає під критерії Директиви щодо розміру та обсягів доходу, про належну обачність запитуватимуть великі підприємства-контрагенти, а тому варто бути напоготові.

Вже зараз доступна низка ресурсів, які допоможуть компаніям поступово навчатися та запроваджувати відповідні процедури.

Читайте також:
depositphotos Бути обачними. Аргументи, чому бізнес має пам’ятати про права людини

За підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні були створені навчальні продукти та інструменти, які покликані допомогти бізнесам інтегрувати принципи прав людини в свою діяльність.

Зокрема, загальну інформацію про бізнес і права людини, а також належну обачність можна отримати на порталі Дія.Бізнес. Тут також можна скористатися безоплатним Інструментом самооцінювання — він допоможе визначити відповідність практик компанії стандартам бізнесу та прав людини. За результатами тесту компанії отримають рекомендації щодо покращення внутрішніх процесів, комунікації та взаємодії компанії з постачальниками. Окрім цього, доступні рекомендації, які допоможуть зорієнтуватися, в якому напрямі розвиватися далі.

На платформах Дія.Освіта та Дія.Бізнес доступні до перегляду два освітні серіали для бізнесу: «Бізнес і права людини» (базовий курс) та «Належна обачність в умовах війни» (поглиблений курс). Вони містять практичні поради та кейси для компаній, як дотримуватися принципів прав людини в економічній діяльності, а також зменшувати можливі репутаційні ризики та сприяти відновленню України.

Матеріал розроблено у межах грантового проєкту «Побудова професійної спільноти з бізнесу і прав людини в умовах війни та післявоєнної відбудови України», який реалізується Громадською організацією Центр «Соціальна Дія» за сприяння Програми розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Права людини для України» (HR4U) та фінансової підтримки Уряду Данії. Дізнатись більше про бізнес та права людини тут.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам цієї статті і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй чи інших агенцій ООН.

NV Фото: NV Читати далі