Автор: Анастасія Печенюк

На тлі критичної нестачі фахівців з компʼютерно-інженерних та робототехнічних розробок Український католицький університет відкриває нову спеціалізацію. Робототехніків навчатимуть вже з вересня 2024 року.

Нова спеціалізація передбачає набір курсів, які дозволять майбутнім студентам опанувати навички програмування для створення роботів і роботизованих систем. Навчання відбуватиметься у трьох напрямках: робототехніка, компʼютерна інженерія, embedded-розробка. Серед обов’язкових дисциплін — фундації прикладної фізики, цифрові схемотехніки та embedded-розробка. Також студенти зможуть прослухати курси з комп’ютерного зору, людино-машинної взаємодії тощо.

Відео дня

Керуватиме програмою викладач кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій, доцент Факультету прикладних наук УКУ Олег Фаренюк. Для забезпечення практичної складової навчання в УКУ діє лабораторія «Робототехніки». Також у 2024 році розпочала свою діяльність «Оптична лабораторія».

Читайте також:
Сапер ДСНС (Фото:ДСНС України/Facebook) «Наслідки набагато ширші». Вибухові травми — це не лише про втрату кінцівок. Як проходить реабілітація й протезування — інтерв'ю NV

В УКУ кажуть, що нову спеціалізацію вирішили відкрити через зацікавленість як студентів, так і компаній, що працюють в цій галузі. Зокрема, фахівці у сфері робототехніки потрібні в організаціях, що працюють над створенням біонічних протезів.

«До нас постійно звертаються різні організації, IT-компанії з запитом допомогти у тому чи іншому проєкті. На жаль, фахівців критично бракує. Вміння робити компʼютерно-інженерні та робототехнічні розробки є ключем до технологічної незалежності і розвиненості держави. А це особливо важливо в часі війни, адже є потреба у розробці власних роботів, embedded-пристроїв, пристроїв подвійного та ужиткового призначення, які допоможуть Україні вистояти, перемогти і відбудуватися», — наголошує Фаренюк.

Читати далі