Кава не обсмажується однаково. Кожен вид обсмаження має різні рівні кислотності у своїй природній формі. Однак кава, як правило, вважається кислим напоєм із середнім рН від 4,7 до 5,0.

Читайте також: Нематеріальна спадщина України. Чим особлива кримська кавова традиція та де варто спробувати каву по-кримськи

Хоча кислотність кави не є поганою річчю, її варто враховувати тим, хто споживає багато або має чутливий шлунок. Таким чином, кава з низьким вмістом кислоти стала популярною альтернативою звичайній.

Відео дня Читайте також: Для експериментів вдома. Що таке кавовий концентрат і дріп-кава та що з ними роблять

Що таке кава з низьким вмістом кислот

Що таке кава з низьким вмістом кислот (Фото: Unsplash/Nathan Dumlao) Що таке кава з низьким вмістом кислот / Фото: Unsplash/Nathan Dumlao

Будь-яка кава з рН вище 5,0 вважається напоєм з низьким вмістом кислоти. Загалом кава темного обсмаження має нижчу кислотність, ніж середнього або легкого обсмаження. Рівень кислотності змінює смак, тому кава темного обсмаження має більш м’який і менш гіркий смак. Крім того, на кислотність також впливає кілька інших факторів, наприклад спосіб обсмажування та висота над рівнем моря, на якій вирощувалися кавові зерна. Наприклад, процес обсмажування кави холодного заварювання дає кінцевий продукт із нижчою кислотністю, ніж традиційна кава для крапельного приготування.

Читайте також: Це може бути небезпечно. Сім ознак, що ви п'єте забагато кави

Переваги та недоліки кави з низьким вмістом кислоти

Переваги та недоліки кави з низьким вмістом кислоти (Фото: Unsplash/Nathan Dumlao) Переваги та недоліки кави з низьким вмістом кислоти / Фото: Unsplash/Nathan Dumlao

Якщо ви п'єте каву в дорозі, наприклад, у кафе на заправці, швидше за все, ви не дізнаєтесь про кислотність. Однак, вибираючи каву для приготування вдома, ви можете замовити конкретні марки з низьким вмістом кислот або продукти, щоб нейтралізувати її кислотність. Але який саме сенс переходити на каву з низьким вмістом кислот?

Читайте також: Ви могли пропустити. Де знайти каву і до кави у Києві — нові місця

Переваги кави з низьким вмістом кислоти

Вона є головною перевагою для людей із певними порушеннями травлення або чутливим шлунком. Висока кислотність може погіршити роботу шлунково-кишкового тракту у людей із такими захворюваннями, як ГЕРХ, СРК або виразка шлунка. Кислотність стандартної кави може подразнювати слизову оболонку шлунка у деяких людей, спричиняючи такі неприємні відчуття, як печія або посилення кислотного рефлюксу. Крім того, вживання занадто великої кількості кислої кави може призвести до пошкодження емалі ваших зубів — призвести до зміни кольору або навіть ерозії.

Читайте також: Сюрприз від Пави. Салат з маринованим топінамбуром і смаженим беконом за рецептом Ектора Хіменеса-Браво

Недоліки кави зі зниженою кислотністю

Недоліки кави зі зниженою кислотністю (Фото: Unsplash/Emre) Недоліки кави зі зниженою кислотністю / Фото: Unsplash/Emre

Перехід на каву з низьким вмістом кислоти чудово допомагає впоратися з симптомами порушення травлення та підтримати здоров’я зубів, але він має певні обмеження, які слід враховувати. Одним із головних недоліків є те, що смак кави може відрізнятися, що призводить до «приглушеності. Однак, оскільки на ринку з’явилося багато нових брендів, є багато варіантів, щоб знайти каву з низьким вмістом кислоти, яка вам подобається.

Читайте також: Батьківщина арабіки. Які кавові традиції кави існують сьогодні в Ефіопії (з рецептом від ефіопської господині)

Купівля кави з низьким вмістом кислоти

Купівля кави з низьким вмістом кислоти (Фото: Unsplash/ nousnou iwasaki) Купівля кави з низьким вмістом кислоти / Фото: Unsplash/ nousnou iwasaki

Загалом арабіка менш кисла, ніж робуста. Кава з низьким вмістом кислоти є спеціальним продуктом, а це означає, що її може бути дещо важко знайти в місцевому продуктовому магазині. Але її легко відшукати в Інтернеті. Деякі бренди також пропонують нейтралізатори — порошок без смаку, який додається до кави, яку ви вже маєте, і знижує її кислотність. Цей варіант є чудовою альтернативою, якщо у вас під рукою вже є пачка, яку ви не хочете викидати.

Читайте також: «Все зруйновано вщент». Через російський ракетний обстріл харківська мережа кав’ярень залишилась без виробництва кави

Чи варто переходити на каву з низькою кислотністю

Це, зрештою, особисте рішення залежно від ваших уподобань та здоров’я. Якщо у вас немає проблем травлення, перехід на каву з низьким вмістом кислоти може не знадобитися. Однак, якщо ви виявите, що кава дратує ваш шлунок, або якщо ви хочете покращити здоров’я ротової порожнини, вживання кави з низьким вмістом кислот може бути чудовим вибором. Знайшовши бренд, який вам подобається, ви зможете знову насолоджуватися напоєм, не турбуючись про можливі побічні ефекти, які він може спричинити.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі