Віцепремʼєр-міністрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що угода про членство України в Європейському Союзі не повинна містити жодних територіальних обмежень.

Про це вона сказала під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє Укрінформ.

«Стосовно війни і членства в ЄС, це моя принципова позиція, яка ґрунтується на юридичних аргументах, які пов’язані з процесом підписання угоди про асоціацію. Вона була підписана, коли Крим був анексований, коли почалися військові дії в Донецькій та Луганській областях. Але угода про асоціацію не містить жодного слова, пов’язаного з її територіальним застосуванням, так само і договір про членство України не має містити таких обмежень», — сказала вона. Відео дня Читайте також: Віталій Суєта Віталій Суєта Рух України до ЄС: Можливості й виклики, які вже зараз на часі Стефанішина зазначила, що є спеціальна процедура Єврокомісії, яка передбачає рекомендацію щодо здійснення діяльності в країні, де частина території не є під ефективним контролем, як, зокрема, у випадку Кіпру.Вона також підкреслила, що під час переговорів Україна буде виходити з того, що не може бути жодних обмежень щодо територіального застосування угоди.«Євроінтеграція буде від Севастополя до Києва», — наголосила Стефанішина.

Вступ України в ЄС

У вересні 2022 року Денис Шмигаль заявив у телеінтерв'ю Bloomberg, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС. Тоді ж на пресконференції у Брюсселі він сказав: «Ми маємо амбіцію найближчим часом, до кінця цього — початку наступного року, перейти саме в переговорні процедури, які передують власне наданню статусу члена ЄС».

У травні 2023-го прем'єр казав, що Україна має бути готова до вступу в Євросоюз за два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі